Srbi od jutros protestuju na Jarinju protiv uspostavljanja granice sa centralnom Srbijom

Građani su se okupili u ranim jutarnjim satima da bi, kako navode, iskazali neslaganje da se na tom mestu od 10. decembra primenjuje sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Okupljeni ističu da ne žele uspostavljanje granice između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

U Kosovskoj Mitrovici oko 7.30 sati oglasile su se sirene za uzbunu, što je predstavljalo poziv građanima za protest. Situacija je na Jarinju mirna, a na licu mesta nalaze se i pripadnici MUP-a Srbije.

Okupljeni građani na delu prelaza Jarinje, od Raške ka Leposaviću, uklonili su nekoliko betonskih ivičnjaka, gde su do juče izvođeni radovi na uspostavljanju integrisanog prelaza Jarinje. Radnici, međutim, jutros nisu nastavili radove.

Tanjugov izveštač javlja da saobraćaj na relaciji Raška-Leposavić preko Jarinja nije obustavljen i da se odvija nesmetano u oba pravca. Na mestu gde su juče izvođeni radovi, nalaze se automobili sa kosovsko-mitrovačkim registarskim tablicama.

Građani su zbog hladnoće založili logorske vatre da bi se zagrejali. Nekoliko novinarskih ekipa pristiglo je na mesto protesta.

Šef beogradskog tima Dejan Pavićević izjavio je u ponedeljak u Briselu da su radne grupe Beograda i Prištine o primeni Sporazuma o integrisanom upravljanu prelazima postigle dogovor o carinskim procedurama.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić nedavno je najavio mogućnost blokade puteva i administrativnih prelaza ukoliko Srbi sa severa Kosova i Metohije ne budu dobili tražene garancije u pogledu primene sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović izjavio je da protestom građani na Jarinju žele da na demokratski način upute poruku da ne žele granicu između centralne Srbije i Kosova i Metohije. Stevanović je naveo da se okupljeni građani neće protiviti nastavku radova, niti će to sprečavati bilo kakvim nasiljem.

(Tanjug)

Pogledajte još