U Srbiji se prodaje "gej lek" - leči Parkinsonovu bolest i izaziva promenu seksualne orijentacije

Lek "rekip" se koristi za lečenјe Parkinsonove bolesti i neće biti povučen iz apoteka, iako su, kako piše "Informer", tri osobe imale neželjene efekte od ovog leka.

"Rekip" je postao poznat , pošto je Francuz Didje Žambar na sudu dobio odštetu od 197.000 evra, jer je postao seksualni zavisnik i homoseksualac. Posle čega je lek povučen s tržišta u Francuskoj.

"Informer" naglašava da se "rekip" nalazi na listi RFZO, a Agencija za lekove i medicinska sredstva potvrdila je da su prošle godine u tri slučaja zabeležene neželjene reakcije na lek.

Portparol Agencije za lekove Aleksandar Tucović kaže da su mogući neželjeni efekti.

- U okviru postmarketinških ispitivanja postavljen je poremećaj patološkog kockanja, hiperseksualnost i pojačan libido - potvrđuje Tucović.

Uvoznik "rekipa" za Srbiju farmaceutska kompanija GSK, koja je i njegov proizvođač, nema konkretan odgovr na pitanje da li će lek biti povučen s tržišta.

- Trenutno je nedovoljno dokaza za uspostavljanje veze između kompulsivnog ponašanja i korišćenja "rekip". Broj prijavljenih neželjenih dejstava je relativno nizak - kažu u GSK.

Pogledajte još