"Otrovni kukuruz" Srbiju će koštati 46 miliona dinara

U protekla dva meseca Srbija je izvezla 300.000 tona ovogodišnjeg roda kukuruza, a za strane kupce preostalo je još svega 200.000 tona.

- Teško da će biti daljeg izvoza kukuruza sve do sledećeg oktobra jer je vest o njegovoj zatrovanosti napravila negativnu reklamu srpskom kukuruzu - objašnjava za „Blic“ Vukosav Saković, direktor Fonda za žito, navodeći da je trenutna cena po toni ove žitarice oko 230 evra.

Marinko Ukropina, generalni direktor kompanije SGS, nedavno je objavio da su dve trećine ovogodišnjeg roda kukuruza zatrovane kancerogenim jedinjenjem koje se može naći u hrani. Nekoliko dana kasnije, u ovom preduzeću su istakli da je 60 odsto ispitanog kukuruza upotrebljivo. Na pitanje „Blica“ koji je od ova dva podatka je tačan, odgovor na ovoj adresi bio je: „Nećemo davati nikakve komentare“.

- Problem sa afla toksinima imamo, ali te toksine imaju i Hrvati, Mađari, Rumuni, Bugari. Ne postoji nijedan razlog da od toga prave toliko buke jer to otežava poziciju zemlje - kaže Saković.

Na portalu Evropske unije RASSF, na kome je prvo i osvanula vest da je Italija odbila pošiljku srpskog kukuruza zbog prisustva afla toksina, može se videti da su i isporuke drugih zemalja, poput Hrvatske, Argentine, Indije, takođe alarmirane zbog prisustva toksina u kukuruzu i njegovim prerađevinama.

Đorđe Jocković sa novosadskog Instituta za ratarstvo kaže da bi predstavnici pomenute laboratorije trebalo da objasne na osnovu kakvih saznanja su došli do tog zaključka.

- Mi nemamo takvih saznanja, nemamo nijednu pritužbu radnika koji koriste ovogodišnji kukuruz - rekao je Jocković, navodeći da pomenutih gljivica ima gotovo uvek, ali u različitoj meri.

Izvor: Blic

Pogledajte još