Amfilohije: Skuština da donese odluku o okupaciji Kosmeta

"To pismo nije od nas i Crkva će se ograditi od napisanog i objavljenog pisma", rekao je patrijarh za "Blic", koji po funkciji predsedava Sinodu. S druge strane u intervjuu za magazin “Nedeljnik" mitropolot Amfilohije kaže da bi skupština na zahtev vlade trebalo da donese odluke o izvršenoj okupaciji Kosova i Metohije.

Komentarišući izjavu partijarha da "ako nas Evropa neće ovakvima kakvi jesmo možemo još 500 godina u 'muci i trpljenju'", Amfilohije je rekao da je to stav SPC kroz vekove pa i danas.

- Predsednik Nikolić, sigurno, znade mišljenje Crkve i njen nepromenjeni stav. Taj stav mu je Sinod saopštio ovih dana i pismeno - kaže Amfilohije.

On smatra da bi vlada od skupštine trebalo da traži da po hitnom postupku donese odluke o izvršenoj okupaciji Kosova i Metohije i stavljanju van snage svih dosadašnjih akata potpisanih sa Briselom, na štetu suverenosti države.

"Ako Srbija nije u stanju da učini takav čin, dostojan jedne časne zemlje, onda bi makar trebalo da, pri potpisivanju sporazuma, poput ovog o integrisanim prelazima, zapiše ono što je u takvim slučajevima nesrećni Nedić pisao: "Po naređenju okupatorskih vlasti...," kaže za "Nedeljnik" Amfilohije Radović.

Amfilohije smatra da su "integrisani administrativni prelazi samo još jedan korak ka zaokruživanju granice tzv. nezavisnog Kosova i time vađenju žile kucavice iz nedra Srbije".

Pogledajte još