Mekvejd kritikovao Francuze zbog ponašanja prema Armstrongu

LONDON, 10. aprila 2009. (Beta-AP) - Predsednik Svetske biciklističke unije (UCI) Pet Mekvejd optužio je Anti-doping agenciju Francuske (AFLD) za neprimereno ponašanje, nakon objavljivanja izveštaja u kojem se navodi da Amerikanac Lens Armstrong nije želeo da sarađuje lekarima na pregledu 17. marta.

U izveštaju AFLD-a stoji da Armstrong nije "svo vreme bio u vidokrugu lekara koji su vršili kontrolu uzoraka kose, mokraće i krvi".

Testovima je utvrđeno da Armstrong nije koristio nedozvoljene supstance, a američki biciklista izjavio je da je "otišao na 20 minuta pauze kako bi se istuširao".

"Činjenica je da su testovi urađeni i da se Armstrong pojavio. Onda su francuski zvaničnici odlučili da napišu izveštaj o proceduri testiranja i pošalju ga nama. To su uradili namerno, jer mi kao organizacija, nemamo jurisdikciju u ovim slučajevima, a sve je, kao slučajno, 'procurelo' i u medije", objasnio je Mekvejd.

"Zato moram da se zapitam zašto se sve ovo dogodilo. Čini mi se da se Francuzi u ovom slučaju ne ponašaju baš profesionalno", dodao je on.

Mekvejd je dodao da je odnos između anti-doping agencija i UCI poverljiv, dok se ne donese drugačija odluka.

"Suprotno tom načelu, ovaj slučaj je izašao u javnost i to je ono što me je uznemirilo", kazao je Mekvejd.

Posle objavljivanja izveštaja, Armstrong je burno reagovao, jer je ranijih godina već imao nesuglasice sa zvaničnicima AFLD-a.

"Da li je moguće da ih toliko nervira što sam osvojio sedam uzastopnih titula na Tur d'Fransu? Išao sam da se tuširam i uspeo sam to da uradim za manje od deset minuta", rekao je Armstrong.

Američki biciklista ove sezone vratio se na stazu posle trogodišnje pauze, a doping kontrolori pronašli su ga na jugu Francuske, gde svakodnevno trenira.

Pogledajte još