Profesor istorije šrajkuje glađu zbog studenta

Međutim, Disciplinska komisija “presudila” je u korist studenta.

Prema pisanju “Večernjih novosti”, student četvrte godine Marko Jovanović još od 2010. godine konstantno pokušava da izazove konflikt. Prvo je tražio da mu se poklanjaju bodovi kako bi ispunio uslove za desetku. Kada je profesor jasno stavio do znanja da o tome nema ni govora, usledile su “obične” uvrede, a zatim i one na nacionalnoj, rasnoj i verskoj osnovi.

Nakon toga, Jovanović je, navodno, kontaktirao sa ambasadom Kuvajta, rekavši da Bašar, rođeni Iračanin, “mrzi Kuvajt” ali i studenta, koji je navodno upravo tamo učio arapski jezik.

Kako piše “Blic”, povod sa sukob bio je na “relaciji” Kuvajt-Irak, ali je poprimio znatno ozbiljnije razmere. Sukob je počeo kada je al-Hadla odbio da Jovanoviću da bod za redovne dolaske, tvrdeći da je neopravdano odsustvovao sa predavanja, kada je bio u Kuvajtu kod rodbine.

- Kada sam to odbio, razbesneo se i demonstartivno izašao zalupivši vratima. Zbog nedoličnog ponašanja oduzeo sam mu bodove koje sam mu već dao, zbog čega me je vređao pred ostalim studentima: “To je Vaš kompleks, imate problem sa Kuvajtom i sada mi je jasno zašto se tako ponašate prema meni” - rekao je al-Hadla za ovaj dnevni list.

Međutim, Jovanović tvrdi da nije pominjao nacionalnost profesora, nego da je priložio sertifikate kao dokaz da je u Kuvajt išao da usavršava jezik koji su ostali profesori uvažili.

- On mi je odbrusio da bi mi opravdao izostanak da sam bio bilo gde drugo osim u Kuvajtu, jer tamo ne mogu naučiti arapski. Priznajem da sam rekao kako možda oseća kompleks niže vrednosti, ali nisam spominjao njegovo poreklo – kaže ovaj student za “Blic”.

Sukobi su nastavljeni, pa su obojica podneli žalbe disciplinskoj komisiji Univerziteta, nakon čega su obojica dobili javne opomene. Međutim, student Marko Jovanović je u međuvremenu oslobođen.

- Pitanje-konstatacija koju je student uputio lektoru, a u kojem se insinuira da, kao Iračanin, predavač ima kompleks niže vrednosti u odnosu na Kuvajćane je rezignirana reakcija studenta koji je duže vreme bio izložen najgrubljoj šikani od strane lektora, koji, ne samo da se ponašao neetički i neprofesionalno, čak i fizički nasrtao, već je studentu uskraćivao i zakonom zagarantovana prava – navodi se u rešenju Komisije.

Akademcu je ponuđeno da predmete sluša kod drugog profesora, što je on prihvatio, ali je tražio pismenu potvrdu da to neće uticati na bodovanje. Međutim, ovaj zahtev Fakultet je odbio. Jovanović je nastavio da pohađa al-Hadlova predavanja. Poslednji u nizu incidenata dogodio se u ponedeljak, kada je studenta lektor zaključao u kabinet jer je ovaj odbio da napusti predavanje.

Profesor tvrdi da Fakultet “drži stranu” Jovanoviću, a nekoliko studenata podržava predavača, tvrdeći da se Jovanović prema njenu ponaša bez poštovanja.

Jedna od takvih studentkinja je i Lina Aburas, koja je na svom Fejsbuk profilu objavila da studenti treće godine podržavaju profesora “u borbi” i da su pokrenuli peticiju protiv svog kolege.

- Nažalost, protiv našeg kolege (Marka Jovanovića, prim. aut.) više puta je pisana peticija od strane njegovih kolega iz grupe i sa smera kako bi prestao da dovodi sve studente arapskog jezika u nezgodnu situaciju. Nažalost, profesor Bašar bio je jedini koji je javno odgovorio studentu, ne dozvoljavajući mu da ga ponižava. Protiv profesora su pisane konstantne žalbe, pokrenuta je i disciplinska komisija i sve to od strane studenta, koji je tokom vremena vređao profesora na verskoj i nacionalnoj osnovi, nazivao ga uličarem i slično – piše u obavešetnju, potpisanom sa “Studenti orijentalisitike”.

Pogledajte još