NBS: Menjačnice imaju dovoljno evra

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da na tržištu ima dovoljno evra i da su menjačnice obavezne da zadovolje potrebe građana za kupovinom ili prodajom strane valute. Povodom pritužbi građana da u većem broju menjačnica ne može da se kupi evro, uz obrazloženje da menjači nemaju tu valutu jer je, zbog pada kursa, smanjen i otkup evra od građana, NBS je juče pismom podsetila sve menjačnice na obaveze koje su preuzele kada su dobile dozvolu za bavljenje tim poslom.
NBS je ukazala da su ovlašćeni menjači dužni da, bez obzira na dnevne oscilacije kursa, obavljaju i kupovinu i prodaju strane valute, odnosno da ne mogu da „kalkulišu“ sa kursnim rizicima i na osnovu toga svojom eventualnom zaradom, odnosno gubitkom. NBS je upozorila da ni menjači ne mogu da budu sigurni u dnevne oscilacije kursa što znači da ono što danas eventualno dobiju, sutra mogu da izgube kroz kursni rizik. Kurs dinara prema evru, istakla je NBS, formira se tržišno, na osnovu ponude i tražnje deviza, a oscilacije kursa su uobičajena tržišna pojava, sa kojom u planiranju svog poslovanja treba da računaju privredni subjekti, banke i menjači, kao i građani kada se odlučuju na konverziju. 

„Ovlašćeni menjači, ukoliko je njihov otkup evra od građana manji od zahteva za kupovinom te valute, mogu evre da otkupe od NBS, ili od banke sa kojom imaju sklopljen ugovor o obavljanju menjačkih poslova, kako bi mogli u svakom trenutku nesmetano da ispune svoju obavezu da i otkupljuju i prodaju devize“, podseća NBS.
Centralna banka je najavila da će oduzimati ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova ili neće produžavati ugovor sa menjačima koji odbiju da prodaju efektivu, jer oni time „narušavaju uspostavljeno poverenje građana u stabilnost finansijskog sistema i remete ravnotežni odnos ponude i tražnje na deviznom tržištu“. NBS je zamolila građane da sve pritužbe koje imaju na poslovanje menjača prijave Informativnom centru NBS, na besplatni telefon 0800 111 110.

Najveće beogradske menjačnice su ovih dana smanjile prodaju evra, obrazlažući to slabim otkupom te valute. U menjačnici „Pirana“ Beti je rečeno da evra nema dovoljno i da su građani veoma nezadovoljni kada ne mogu da kupe traženi iznos te valute, pogotovo pred sezonu godišnjih odmora. U menjačnicama „Dok“ i „Složna braća“ međutim kažu da evra uglavnom ima dovoljno i da se prodaje uobičajeno po srednjem kursu od 84,6 dinara. U Ju banci Beti je rečeno da je tražnja za evrom ovih dana značajno povećana, te da evra nema dovoljno za potrebe građana. (“Pregled”)

Pogledajte još