EU deli packe Albaniji: Igrate opasnu igru sa nacionalističkim istupima!

"Albanija je uvek težila ka dobrosusedskim odnosima. Takva konstruktivna uloga je jedan od zahteva EU kad je reč o Albaniji. U budućnosti, Albanija mora imati pozitivnu ulogu na Balkanu i negovati dobre odnose sa svojim susedima", kazao je Sekui na konferenciji za novinare u Tirani, piše B92.

Kako je javila turska agencija Anadolija, Sekui je istakao da nacionalističkim izjavama albanski političari ne smeju da unište te dobre odnose.
"Savet EU ocenjuje konstruktivnu ulogu Albanije. Albanija mora da se drži dalje od ponašanja koja se protive dobrosusedskim odnosima. To je stav svih 27 zemalja EU", dodao je on.

Sekui je, takođe, rekao da se slaže sa američkim ambasadorom u Albaniji Aleksanderom Arvizuom, koji je 13. decembra rekao da nacionalistički istupi albanskih političara predstavljaju "opasnu igru".

Arvizu je tada rekao da je "na žalost" došlo do širenja nacionalističke retorike medju albanskim političarima pred parlamentarne izbore sledeće godine, upozorivši birače u toj zemlji da ne podlegnu pričama o "iluzornoj velikoj Albaniji".

Reagujući na pozive jedne male albanske nacionalističke partije da se održi referendum o ujedinjavanju Albanije sa obližnjim Kosovom, Arvizu je upozorio da glasači u Albaniji ne treba da padnu na priče o "iluzornoj velikoj Albaniji".

Albanski premijer Salji Beriša nedavno je izazvao negodovanje grčkih i makedonskih zvaničnika, kada je u novembru u govoru na svečanosti povodom proslave 100 godina albanske nezavisnosti pričao o albanskim zemljama u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu.

Berišin kabinet je kasnije saopštio da je premijer pominjao albanske teritorije isključivo u istorijskom kontekstu.

Pogledajte još