Počela žetva ječma i pšenice

U Pomoravlju je počela žetva ječma na nešto više od 2.000 posejanih hektara, ali je prinos slabiji od očekivanog i kreće se u proseku između dve i dve i po tone po hektaru. Samo u retkim slučajevima prinos dostiže tri tone, izjavio je predsednik Zadružnog saveza za Šumaduju i Pomoravlje Ljubiša Canić.

Prema njegovim rečima, žetva pšenice, kojom je u tom delu Srbije zasejano 13.000 hetkara, trebalo bi da krene za dan−dva, a očekuje se prinos od najviše tri tone zrna po hekataru, tako da će ove godine „pogača biti tanka“. Kombajneri traže za vršidbu žitarica od 130 do 150 evra po hektaru, dok se presovanje slame plaća posebno. Na području opštine Velika Plana počela je žetva ječma pod kojim je oko 550 hektara. Žetva pšenice na oko 3.500 hektara očekuje se sledeće sedmice, a prosečni prinosi se procenuju na oko 3,5 tone po hektaru. Rod pšenice biće znatno manji nego prethodnih godina, jer su zasejane manje površine, a strna žita su na oko 1.500 hektara proletos stradala u poplavama.

Na oko 400 hektara u ataru Starog Sela, usevi su 70 odsto oštećeni od grada prošlog meseca. Na području osam opština Braničevskog okruga počela je žetva pšenice i ječma. Pšenica je jesenas zasejana na 20.000, a ječam na 5.000 hektara, a prvi prinosi svedoče o osrednjem rodu. Zrno je dobrog kvaliteta, vlaga nešto povećana, a prostor za smeštaj roda je obezbeđen. Imajući u vidu da tražena cena od 13 dinara za kilogram nije dobijena, malo će biti tržišnih viškova. Kombajna i druge mehanizacije ima dovoljno da se žetva pšenice i ječma završi za 15 dana. (Tanjug – “Pregled”)

Pogledajte još