Skupština usvaja rezoluciju, koja će dati smernice za konačni status KiM?

Kako prenose izvori lista "Novosti", te tačke biće kostur deklaracije koju bi, posle novogodišnjih praznika, trebalo da usvoji Narodna skupština. Taj dokument daće smernice našem pregovaračkom timu kada na red dođe pitanje konačnog statusa KiM, a želja državnog vrha je da tekst dobije široku podršku poslanika, prenose "Novosti".

POGLEDAJ I: U Kosovskoj Mitrovici zapaljen auto Srbina

Iz više izvora u Nemanjinoj 11 "Novostima" je potvrđeno da Vlada teži rezoluciji koja bi se fokusirala na pet ključnih načela: nepriznavanje nezavisnosti KiM, diplomatska borba za poseban status Severa i garancije kolektivnih i individualnih prava Srba u enklavama, zaštita državne imovine i duhovnog blaga i nastavak tehničkog dijaloga kao uslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Ali, penkalo je još u rukama šefa države, od kojeg se očekuje da ove tačke usaglasi sa polaznim tekstom. Prema saznanjima lista, Nikolić će insistirati da se suštinske ideje polaznog teksta platforme ugrade i u principe nove rezolucije i zato uveliko traju intenzivne konsultacije između njega i vrha izvršne vlasti.

Direktor vladine kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović je rekao da ne zna ništa o navodnoj vladinoj platformi koja bi navodno trebalo da ne nađe pred parlamentom.

Srbi s KiM o platformi

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije razmotriće danas u Kosovskoj Mitrovici platformu o Kosovu, nakon čega će predsedniku Tomislavu Nikoliću izneti zajednički stav o tom dokumentu. Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić smatra da će platforma predsednika Nikolića biti usvojena. Uoči sednice došlo je do novih incideneta i napada na Srbe na KiM. Na ulazu u Suvi Do kamenovan je autobus koji je prevozio Srbe iz Kosovske Mitrovice, a nešto ranije i vozilo EPS-a u naselju Brđani. U srpskom delu Orahovca opljačkana je i demolirana kuća Srećka i Lazarke Simić.

Premijer Ivica Dačić potvrdio je "Novostima" da će Skupština da se izjašnjava o ”polaznim principima” platforme.

"Oni su razrada onoga o čemu smo govorili: da ne želimo da priznamo nezavisnost Kosova, da nas interesuje status Srba u jednom takvom prelaznom periodu kada je nerešen status KiM i da to mora da bude povezano sa procesom evrointegracija. Drugi deo platforme čine konkretni predlozi za rešenje problema i oni neće ići pred poslanike pošto to treba da bude učinjeno na kraju pregovaračkog procesa", rekao je on.

Dačić je takođe potvrdio i da je deo platforme o prekidu tehničkog dijaloga sa Prištinom preformulisan. "To rešenje nije bilo u interesu države. Treba ići na stvaranje jedinstva, političke stabilnosti i što šireg konsenzusa", istakao je on.

I potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže za ”Novosti” da bi dokument koji ide pred Skupštinu ”trebalo da sadrži osnovne principe za pregovore i da ne veže ruke pregovaračima”.

"Ići u parlament sa razrađenim dokumentom nije politički korisno, jer bi međunarodna zajednica to shvatila kao opstrukciju pregovaračkog procesa. Najbitnije je da tekst koji dođe u Skupštinu sadrži samo načela za koja se može dobiti što šira podrška poslanika. Istovremeno bi se nastavio tehnički dijalog, što je bitan preduslov za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU", rekao je Ljajić.

Dok traju usaglašavanja u štabovima vladajuće koalicije, opozicija ne želi da istrčava. Predsedništvo DS sastalo se za vikend, ali se o platformi nije mnogo pričalo.

Potpredsednica LDP Nataša Mićić tvrdi da je platforma nepotrebna i da dijalog mora da bude nastavljen.

"Dokument koji smo videli manje brine o Srbima na Kosovu, nego plan Martija Ahtisarija, koji je trebalo prihvatiti jer je iza njega stajala i EU", kazala je ona.

Demokratska stranka Srbije uputila je predsedniku Nikoliću predlog za dopunu platforme o KiM, kojim se traži da u taj dokument bude uneta odredba da će Skupština doneti zakon o suštinskoj autonomiji južne srpske pokrajine. Portparol DSS Petar Petković rekao je da bi tom novom odredbom bio jasno utvrđen ustavno-pravni poredak Kosova unutar Srbije i definisana veza države i te pokrajine.

U Skupštini Srbije "Novosti" nisu mogle da dobiju potvrdu kada bi se, najranije, tekst deklaracije mogao naći pred poslanicima. Uveravali su nas, međutim, da nikakvih tehničkih i proceduralnih smetnji neće biti ako se poslanici o dokumentu budu izjašnjavali po hitnom postupku.

Pogledajte još