Episkop lipljanski Jovan ličnost godine, po izboru nedeljnika "Vreme"

U saopštenju se podesća da je kriterijum za izbor, kao i prethodnih godina, pozitivan doprinos unapređenju društvenih institucija u javnom interesu.

Kolegijum nedeljnika "Vreme" smatra da je episkop lipljanski Jovan, radeći u teškim uslovima, nezavisno od dnevne politike i ispod radara medija, tokom 2012. godine pokrenuo niz važnih aktivnosti koje su unapredile i proširile delovanje Pećke patrijaršije, važne duhovne i kulturne srpske institucije, javlja Beta.

Kao sekretar Odbora za Kosovo i Metohiju sabora Srpske pravoslavne crkve rukovodio je kancelarijom Odbora u Pećkoj patrijaršiji.

U okviru delatnosti Kancelarije, pored unapređenja bibliotečkog fonda Pećke patrijaršije, osnovani su i arhiv Kosova i Metohije, u kome se prikuplja materijalna i nematerijalna istorijska i kulturna baština Kosova i Metohije, kao i istraživački centar u kome se organizuju konferencije, istraživački projekti i druge aktivnosti koje su ove godine imali značajan odjek u međunarodnoj stručnoj i zainteresovanoj javnosti, piše u saopštenju.

Ovo je 12. put da redakcija "Vremena" dodeljuje priznanje za ličnost godine.

Prethodnih godina to priznanje su dobili Božidar Đelić (2001), Mlađan Dinkić (2002), Ljiljana Raičević (2003), Rasim Ljajić (2004), Vladimir Vukčević (2005), Zdravko Ponoš (2006), Sonja Liht (2007), Vigor Majić (2008), Milica Delević (2009), Dragan Đilas(2010) i Ivan Tasovac (2011).

Pogledajte još