Mileni Marković uručena Ninova nagrada za najbolji roman 2021. godine

Milena Marković dobitnica je 68. Ninove nagrade za roman "Deca".

Pesnikinji i scenaristkinji juče je uručena nagrada za najbolji roman 2021. godine, koju dodeljuje nedeljnik NIN, dok je glumica Svetlana Bojković primila priznanje tog lista za ličnost godine.

Mileni Marković nagrada je dodeljena za roman "Deca", a priznanje joj je uručio prošlogodišnji dobitnik nagrade Svetislav Basara.

Pošto je izrazila zahvalnost porodici i prijateljima, Milena Marković je rekla da joj je važno što je nagradu dobila u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), koje smatra svojom kućom, jer je tu njena karijera počela.

Milena Marković je izrazila nadu da će ostati dostojna ljubavi i pažnje koju je dobila od publike.

Član žirija Ivan Milenković izjavio je da je roman "Deca" iskren, jer se Milena Marković "usuđuje da uskoči u život, koji ključa svom svojom silinom".

Milenković je dodao da u "Deci" Milena Marković halapljivo grabi stvarnost i koristi čist jezik, dok njene kratke rečenice nemaju vremena da zavode i dodvoravaju se, već udaraju kao maljem.

Nagrada za ličnost godine ustanovljena je 2015. godine. Priznanje za 2021. je Svetlani Bojković uručila prošlogodišnja dobitnica, lekar iz kovid sistema Lejla Ćeranić.

Glumici Svetlani Bojković je nagrada dodeljena zbog ekološke borbe, a dobitnica je istakla da joj je posebno drago što se priznanje odnosi na "skrivenu stranu njene ličnosti".

Svetlana Bojković je rekla da je pružila podršku borbi za ekološku zaštitu Srbije.

- Ovo je turbulentan period, u kojem profit zamenjuje Boga, sve postaje dozvoljeno i došlo se do opasne linije čiji prelazak planira da uništi naše živote. U ekološku borbu sam uložila sve što imam - više od pola veka ugleda kod publike - izjavila je Svetlana Bojković.

Glavni urednik NIN Milan Ćulibrk rekao je da će ostati na putu istine, kako ne bi bacili ljagu i senku na ono što stoji iza tog lista i nagrade.

Svečanosti u JDP-u prisustvovali su profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić, advokat Sead Spahović, poverenik za ravnopravnost Brankica Janković, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, istoričar Predrag Marković, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Izvor: Danas.rs/FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još