U Srbiji najviše Jovanovića, Milica i Nikola

Najčešće žensko ime u Srbiji je Milica, dok najveći broj dečaka dobija ime Nikola, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku za period od 2001. do 2011. godine.

Taj podatak proizišao je iz popisa stanovništva koji je sproveden prošle godine u oktobru.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, najčešća prezimena u Srbiji od 1940. i ranije, pa do 2011. su: Jovanović, Petrović, Nikolić, Marković i Đorđević. Među Srbima česta prezimena su i Stojanović, Ilić, Stanković, Pavlović i Milošević.

Najčešće kombinacije ženskih imena i prezimena su Milica Jovanović, Milica Petrović, Jelena Jovanović, Milica Đorđević, i Marija Jovanović.

Najčešća kombinacija imena i prezimena za muškarce su Dragan Jovanović, Zoran Jovanović, Dragan Petrović, Aleksandar Petrović i Aleksandar Jovanović.

Roditelji ženske dece u periodu od 2001. do 2011. godine, pored imena Milica, najčešće su se opredeljivali za imena Andjela, Jovana, Ana, Teodora, Sara, Marija, Katarina, Anastasija i Aleksandra.

Muškoj deci, osim imena Nikola, roditelji su najčešće davali ime Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar, Aleksa, Nemanja, Jovan i Filip.

Izvor: Beta

Pogledajte još