U Liveprulu obeležena 20. godišnjica tragedije

LIVERPUL, 15. aprila 2009. (Beta-AP) - Sadašnji i bivši igrači Liverpula plakali su zajedno sa preživelim navijačima na obeležavanju 20. godišnjice tragedije na stadionu "Hilsboro", koja je promenila mnoge stvari u engleskom fudbalu.

Crkvena zvona zvonila su dok su čitana imena 96 Liverpulovih navijača koji su poginuli u polufinalu FA Kupa 1989. godine. Obeležavanju godišnjice, održanoj na stadionu "Enfild", prisustvovalo je oko 20.000 navijača.

Širom grada održana su dva minuta ćutnje u 15.06, što je vreme kada je prekinut meč Liverpula i Notingema na stadionu "Šefild Venzdeja" zbog nesreće na jednoj od tribina.

"Hilsboro je slomio srca, ali ne i duh naše zajednice. Mnogima ovde deluje kao da se sve to desilo juče. Oni koje smo izgubili stalno su sa nama. Nijedan dan nije prošao bez pomisli šta je moglo biti sutra, bez žudnje za pravdom za njih, i za nas", rekao je liverpulski biskup Džejms Džons.

Pre dvadeset godina, policija je otvorila kapije stadiona "Hilsboro" da bi smanjila gužvu ispred stadiona, dozvolivši tako navijačima da jurnu na tribinu koja je već bila prepuna. Od udarnog talasa poginulo je 94 navijača, dok je dvoje preminulo kasnije.

U danima posle tragedije, Enfild je postao svetilište za ožalošćene navijače, koji su polagali cveće, šalove i zastave na teren. To je scena koja se od tada svake godine pušta na stadionu, a tako je bilo i danas.

Trener Liverpula Rafael Benites i njegovi igrači sedeli su danas sa navijačima na 72 strmo nagnuta reda tribine Kop, koja je postala sedeća posle reformi izazvanih tragedijom na "Hilsborou". Njima se pridružio i trener Evertona Dejvid Mojes.

Pošto je klub otpevao himnu kluba (You'll Never Walk Alone), prvi je čitao Keni Dalgliš, koji je bio trener 15. aprila 1989. godine.

Predstavnik vlasti Endi Burnam bio je izviždan dok je čitao poruku premijera Gordona Brauna, čime je izražena ljutnja jer za tragediju niko nije odgovarao. U zvaničnom izveštaju krivica je uglavnom pripisana lošoj reakciji policije.

Stadionom su odjekivali povici "Pravda za 96" (stradalih na stadionu).

Posle istrage otkriveno je da je metod rada policije na utakmicama imao ozbiljnih nedostataka, zbog čega je tadašnja vlada naredila da svi stadioni moraju da budu samo za sedenje i da ne smeju da imaju ograde između terena i tribina.

Pogledajte još