Francuska: Komični strip o Muhamedu

- Islam je autorizovao (prorokovu) biografiju, pošto su je objavili muslimani. Mislim da veliki muslimanski umovi ne mogu da pronađu bilo šta neprikladno - izjavio je Stefan Šarbonije urednik francuskog magazina "Šarli Ebdo.

Prema njegovim rečima, francusko-tunižanski sociolog je pravilno i edukativno uradio strip, navodi agencija AFP i podseća da je isti francuski magazin više puta "razbesneo" muslimane objavljivanjem podrugljivih karikatura proroka.

- Pre nego što se nasmejete (liku na) karikaturama, bolje je da ga upoznate. Koliko znamo o životu Isusa, toliko ništa ne znamo o Muhamedu - naveo je urednik i dodao da je ideja za objavljivanje ovog izdanja potekla još iz 2006. kada je danski list objavio karikaturu o proroku Muhamedu koju je preuzeo i objavio "Šarli Ebdo", a koja je zapalila islamski svet.

I ranije je isti magazin izazvao niz kontroverzi objavljujući karikature proroka Muhameda, pa je urednik, u više navrata primao pretnje i bio pod zaštitom francuske policije.

Za sada, ima malo reakcija na novi strip koji se prodaje za šest evra u Francuskoj, ali je pre dva dana viši politički savetnik turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana osudio strip i ocenio da se radi o namernoj provokaciji.

- Da prikažete život proroka islama u karikaturi je samo po sebi greška. Šta god da zaposleni u 'Šarli Ebdo' kažu, to (strip) je provokacija - naveo je Ibrahim Kalin na Tviteru.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.