BEZ ISTICANJA VERSKE PRIPADNOSTI: Zabranjeno nošenje tradicionalne muslimanske haljine u francuskim školama

Francuska će zabraniti da deca u školama nose abaju, tradicionalnu haljinu koju nose pojedine muslimanke, izjavio je ministar obrazovanja Francuske Gabrijel Atal.

- Odlučio sam da više ne bude moguće da se abaja nosi u školama. Kada uđete u učionicu, ne bi trebalo da možete da prepoznate kojoj veri pripada učenik tako što ćete samo baciti pogled na nekog od njih - rekao je Atal.

U Francuskoj je 2004. zabranjeno nošenje marama u školama, dok je 2010. uvedena zabrana nošenja vela u javnosti, što je dovelo do nezadovoljstva u petomilionskoj muslimanskoj zajednici u Francuskoj.

Kako navodi britanska agencija "Rojters", u Francuskoj je nametnuta stroga zabrana isticanja verske pripadnosti u državnim školama, nakon što su zakoni doneti u 19. veku uklonili tradicionalni katolički uticaj iz javnog obrazovanja, a od tada se zemlja bori da ažurira pravne smernice kako bi na adekvatan način odgovorila na porast muslimanske manjine.

Dodaje se da su u odbrani sekularizma u Francuskoj ujedinjene stranke od levice do desnice, koje pokušavaju i da zauzdaju rastuću ulogu islama u društvu.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još