Spilbergovom "Linkolnu" 10 nominacija za nagrade BAFTA

Film "Linkoln" Stivena Spilberga dobio je 10 nominacija za nagrade Britanske filmske akademije (BAFTA), saopštili su u sredu organizatori.

Mjuzikl "Jadnici" i saga "Pijev život" Anga Lija imaju po devet nominacija, novi film o Džejmsu Bondu "Skyfall" osam, a iranski triler o krizi talaca "Argo" sedam.

Spilbergov film o Građanskom ratu u SAD nominovan je, između ostalog, za najbolji film, najbolju mušku ulogu (Danijel Dej-Luis), sporednu mušku ulogu (Tomi Li Džons) i sporednu žensku ulogu (Seli Fild), ali ne u kategoriji za najbolju režiju.

U trci za nagradu BAFTA za najbolji film su još "Jadnici", "Pijev život", "Argo" (Ben Aflek) i "Zero Dark Thirty" (Ketrin Bigelou) o hvatanju Osame bin Ladena.

Dej-Luisu su konkurenti Ben Aflek, Bredli Kuper (Silver Linings Playbook), Hju Džekmen (Jadnici) i Hoakin Feniks (Master).

Uz Emanuelu Riva (Amour), za glavnu žensku ulogu su nominovane Helen Miren (Hitchcock), Dženifer Lorens (Silver Linings Playbook), Džesika Častejn (Zero Dark Thirty) i Marion Kotijar (Rust and Bone).

Beta/AP

Pogledajte još