Francuska napala sever Malija

Francuske snage napale su kamp islamista u Lereu, oko 150 kilometara severno od Kona, ključnog grada u centalnom Maliju, koji je vojska, uz pomoć Francuske, ponovo zauzela u petak, javlja Tanjug.

Položaji pobunjenika napadnuti su i u gradu Gao, a francuska vojska nastavila je vojnu operaciju ka islamističkim uporištima na severu.

"Dva vojna helikoptera bombardovala su položaje islamista, koji su pokušali da se odbrane. Avioni su bili toliko brzi da smo čuli samo njihov zvuk u visinama", rekao je jedan od lokalnih stanovnika.

U međuvremenu, odlučeno je da se prvi britanski avion danas uputi ka Maliju, da pomogne francuskoj vojsci u njenom operaciji u toj zemlji.

Britanski premijer Dejvid Kameron složio se, u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, da obezbedi dva aviona za logističku podršku, iako Velika Britanija neće slati svoje ljude u borbu.

Od početka vojne intervencije, najmanje 11 malijskih vojnika je poginulo, kao i jedan pilot francuskog helikoptera. Prema podacima organizacije Hjuman rajts voč, u napadu na Konu poginulo je najmanje 10 civila, među kojima i troje dece. Kako je saopštila vojska Malija, ubijeno je i najmanje 100 pobunjenika.

Savet bezbednosti UN dao je "zeleno svetlo" da 3.000 pripadnika mirovnih snaga Afričke unije bude upućeno u Mali, ali njihovo razmeštanje neće biti realizovano pre septembra.

Pogledajte još