SPORAN RASPORED ZVEZDICA: Francuska uništila pa prekovala 27 miliona novčića

Francuska je uništila i ponovo prekovala 27 miliona novčića pošto za prvobitni dizajn nije dobijeno odobrenje Evropske unije (EU), piše portal Politiko.

Državna kovnica novca iskovala je novčiće od 10, 20 i 50 evrocenti u novembru sa novim obrascem, ali je kasnije utvrđeno da način rasporeda zvezdica na zastavi EU nije bio u saglasnosti sa preciznim zahtevima Evropske komisije, dodaje portal.

Prema zakonima EU, države mogu da menjaju dizajn „nacionalnog lica“ novčića evra svakih 15 godina, ali im je za to potrebno zeleno svetlo Komisije, kao i drugih država članica evrozone, koje moraju o tome biti informisane i imaju rok od sedam dana za izjašnjavanje.

Francuska je u novembru formalno obavestila Komisiju, pre slanja formalnog zahteva za odobrenje dizajna, ali je kovnica počela da radi pre odobrenja EU.

Parizu je tada stiglo neformalno upozorenje Evropske komisije da novi dizajn nije u skladu sa EU pravilima, preneo je portal pozivajući se na neimenovane izvore iz francuskom Ministarstva ekonomije.

Pres službe Komisije odbila je da komentariše neformalnu debatu sa Francuskom, ali su potvrdili da je trezor te države zvanično predali ispravan dizajn 12. decembra, a podrška je stigla 21. decembra.

Dizajn novih novčića, koji je predložila francuska vlada i odobrila Evropska komisija, još je tajna i neće biti poznat pre proleća, dodaju u francuskom ministarstvu ekonomije za Politiko.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još