PRVA U SVETU: Francuska Ustavom uvela pravo na abortus

Francuska je juče postala prva zemlja koja je uključila dobrovoljni prekid trudnoće u svoj Ustav, za razliku od mnogih država u kojima se to pravo ograničava.

Predstavnici oba doma francuskog parlamenta - Senata i Narodne skupštine, okupili su se na svečanosti u dvorcu Versaj gde su odobrili izmenu Ustava koju je predložila vlada.

Kako prenose agencije, četiri dana pre 8. marta, Međunarodnog dana prava žena, ovom reformom se u član 34 Ustava uvodi rečenica - "Zakonom se utvrđuju uslovi pod kojima se ostvaruje sloboda zagarantovana ženama da pribegnu dobrovoljnom prekidu trudnoće".

- Kada su prava žena napadnuta širom sveta, Francuska ustaje i stavlja se na čelo napretka - rekao je nedavno premijer Gabrijel Atal.

To će biti "prva ustavna odredba tako eksplicitna na tu temu, ne samo u Evropi, već i u svetu", rekao je Li Hoktor, stručnjak Centra za reproduktivna prava, američke organizacije koja brani pravo na abortus.

Prema anketama, upisivanje prava na abortus u Ustav podržava više od 80 odsto francuskog stanovništva, javljaju agencije.

Abortus je u Francuskoj legalizovan 1975. godine, četiri godine posle apela u kojem su 343 žene, među kojima slavne glumice Žana Moro, Katrin Denev i spisateljice Simon de Bovoar, Margerit Diras i Fransoaz Sagan priznale da su imale abortus.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još