Billy Idol

Očekivali smo zvezdu, verovatno su mnogi od nas mislili da ćemo moći da mu zamerimo na glasu, izgledu, tezgarenju, i da to više nije “onaj Billy” kojeg smo zapravo hteli da čujemo. Ali, koncert  na Petrovaradinskoj Tvrđavi opovrgao je sve to - nije bilo nezadovoljnih! Prepoznatljiv osmeh, pogled i glas, ali mnogo zrelije i bolje. Billy Idol je bolji nego ikad! Svaki njegov pokret, reč ili pogled koji je uputio kamerama i publici izazivao je reakcije, imali smo prilike da vidimo kako izgleda kada je neko zaista rođen za binu i kada mu je svaki segment tog posla toliko prirodan. Nije nikakvo čudo što toliko godina, zapravo decenija, traje i uspešno radi.
Kada se pojavio na bini, mnogi su gledali u neverici, da li je to zaista on. Ali, kada su krenuli da se nižu hitovi “Dancing with myself”, “Eyes without of face”, “Flesh for fantasy”, ”White wedding’, “L.A. woman”, bilo je dovoljno samo se prepustiti, njemu, fenomenalnim muzičarima koji ga prate, i sjajnoj atmosferi. Velika gužva, mnogo ljudi je želelo da ga čuje, i pevali smo s njim, pratili svaki njegov pokret. “Do you want to scream? I`ll give you something to scream about” rekao je pre nego što je skinuo košulju sa sebe, zaista, malo toga što on radi na sceni ne izaziva reakcije. Tek da dokaže da mu ni gitara nije strana, za pesmu “Sweet sixteen” uzeo je i nju. Kasnije je još neke pesme odsvirao i otpevao sa svojim bendom.
A, u bendu, ponovo, fenomenalni gitarista Steven Stevens. Muzičar koji je s njim radio dugo godina, napisao mnoge od onih hitova koji su ga proslavili, i čija gitara daje poseban zvuk bendu i prepoznatljiv stil po kome se Billy-eve pesme pamte. U jednom trenutku smo imali čast da slušamo samo njega, i bilo mu je dovoljno tih nekoliko minuta da kroz fantastične solaže pokaže šta ume i oduševi publiku koja je reagovala ogomnim aplauzima.
Skoro da nije bilo pesme koju publika nije propratila s oduševljenjem, ali kada je na samom kraju regularnog dela koncerta najavio “The nacional anthem of Serbia – Rebel Yell!” publika je bila kupljena! Na bis je izašao s gitarom, čuli smo najpre “Hot in the city”, i za kraj produženu verziju “Mony Mony”.
U fantastičnom ambijentu Billy Idol je završio koncert na glavnoj bini "EXIT" festivala. Vidno zadovoljan onim što je doživeo, bio je nasmejan, i kao da mu je bilo malo dva sata svirke. Nama sigurno jeste.

Ljiljana Zdravković

Pogledajte još