Danas počinje Kustendorf: Na otvaranju "tuča" Kusturice i Brusa Vilisa

- Izrasli smo u veliki, svetski priznati festival. Dokaz za to je veliki broj filmskih stvaralaca, vodećih reditelja koji nam dolaze sa raznih meridijana - priča o šestom Kustendorfu za "Blic" Dunja Kusturica, ćerka Emira Kusturice i selektorka takmičarskog dela festivala koji počinje danas u Drvengradu na Mećavniku.

Kao prvi "spektakl", na otvaranju će se desiti "hologramska tuča" Emira Kusturice i Brusa Vilisa kao simbolično predstavljanje suprotstavljenosti i nepomirljivosti dva filmska pristupa: s jedne strane onog koji u osnovi ima dobre ideje i umetničku vrednost protiv onog zasnovanog na komercijalizaciji i holivudskoj vulgarnosti.

U fokusu domaće javnosti je dolazak Monike Beluči i Odri Totu na Kustendorf, ali posebnu čast festivalu ukazuju veliki reditelji, gosti ove smotre, među kojima su: Zang Jimou, autor antologijskog ostvarena "Olimpijada u Pekingu", Mateo Garone, reditelj filma "Gomora", Ben Zejtlin, koji je ove godine nominovan za Oskara filmom "Zveri južnih divljina“. Dolaze i Rus Aleksej Balabanov, Turkinja Ješim Ustaoglu, kao i Palestinac Elija Sulejman. Oni će mladim stvaraocima držati radionice i upućivati ih u tajne filma.

Izvor: Vladimir Lojanica za "Blic"

Pogledajte još