Sve više bajate robe u srpskim prodavnicama

- Kada sam se juče vratio iz marketa, nisam mogao da verujem šta su mi uvalili. Stavili su sniženje na neke slatkiše, a kad sam stigao kući i probao ih, shvatio sam da je sve pokvareno. Pogledao sam u rok trajanja i video sam da je nalepljen dodatni papir. Preko starog su samo zalepili nov rok trajanja, a unutra bajat proizvod. Kakva je to bahatost i bezobrazluk, pa otrovaće nas tako - kaže sagovornik Kurira. Potrošači kažu da u većini slučajeva na proizvodu ne mogu ni da vide rok trajanja jer je datum razmazan.

- Trgovci su se dosetili i da razmažu datum. Kada sam jednom kupio čokoladu koja je bila na sniženju, pogledao sam u rok trajanja i mogao sam da uočim samo crnu mrlju - kaže sagovornik.

Goran Papović, predstavnik Udruženja potrošača, kaže za Kurir da trgovci sve to rade u dogovoru sa proizvođačima.

- Skandalozno je šta rade trgovci. Godinama se borimo s tim, ali ništa ne vredi. Nemamo tržišni nadzor i zbog toga se i dešavaju ovakve stvari. Kada bi trgovci jednom platili kaznu kada prodaju bajat proizvod, više im ne bi palo na pamet tako nešto. To prelepljivanje novim nalepnicama trgovci rade u dogovoru s proizvođačima - kaže Papović.

Iz tržišne inspekcije rekli su nam da oni nisu nadležni za kontrolu proizvoda.
- Mi to ne kontrolišemo, samim tim ne možemo ni da ih kaznimo - kažu iz ove inspekcije.

Zoran Mićović iz Uprave veterine kaže da roba koja je pred istekom može biti na akcijskom sniženju, ali ona kojoj je rok istekao ne sme se prodavati.

- Roba kojoj je istekao rok trajanja momentalno mora biti povučena iz prodaje, tu nema zbora. To nikako nije dozvoljeno. Kazne zbog nepropisne bezbednosti hrane su ogromne i niko s tim ne sme da se igra. Kreću se od 200.000 do tri miliona dinara - kaže Mićović.

Šta se prodaje bajato: hrana u konzervi, začini, suhomesnati proizvodi, supe u kesicama, mlečni proizvodi,

Kako varaju: prelepe rok trajanja nalepnicom s novim rokom, razmrljaju datum, operu meso, povrće premažu uljem, upakovane proizvode kojima prođe rok trajanja prodaju na meru

Pogledajte još