Zorana Mihajlović: U februaru struja skuplja od 10 do 12 posto

"Nikada ne licitiram sa procentima. Trenutno se rade analize procena zajedno sa Agencijom za energetiku, koja i jeste telo koje određuje koliko će biti povećana cena električne energije. Verujem da će poskupeti od 10 do 12 odsto", rekla je u Dnevniku RTS-a i dodala da će i predlogom novog tarifnog sistema biti jeftnije struje noću.

Ona je istakla da struja i gas, kako je i obećala, nisu poskupeli do kraja 2012. godine sve dok država, odnosno Ministarstvo energetike nije završilo socijalne karte u sektoru energetike i dok se ne promeni tarifni sistem.

"Socijalne karte su završene u sektoru energetike i Uredba treba da se nađe na vladi. Oni koji jesu ugroženi, a procena je da je to 400.000 domaćinstava, koristiće mogućnost tih socijalnih karata kada je u pitanju gas i struja"
, rekla je Mihajlović i dodala da se tarifni sistem završava.

Ona je istakla da, kada je u pitanju tarifni sistem, neće biti tako velikh raspona jedan prema četiri, nego da će on biti smanjen i da se razmišlja o rasponu jedan prema tri ili dva i po.

Ministarka je navela da je Uredba pripremljena i da bi mogla da se nađe na Vladi Srbije danas, sutra ili u narednih nekoliko dana.

"Tom Uredbom oni koji su socijalno ugroženi imaće mogućnost da dobiju beneficiranu, besplatnu električnu energiju i gas u zavisnosti koliko članova domaćinstava imaju"
, rekla je Mihajlović i dodala da na besplatan gas ili struju mogu da računaju oni ljudi koji ne mogu danas da obezbede nijedan obrok dnevno.

Prema njenim rečima, nižu cenu električne energije plaćaće socijalno ugroženi ili oni koji su energetski efikasni.

Mihajlović je istakla i da je Zakon o Južnom toku pripremljen i da se čeka sednica vlade.

"Južni tok se proglašava projektom od nacionalnog interesa, a razlog donošenja zakon je da se što brže urade pripremne radnje da se ne bi čekalo godinu dana za početak radova. Očekujem u prvom kvartalu da će početi izgradnja Južnog toka"
, rekla je Mihajlović.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.