Istraga o trgovini organima kad bude dokaza

BEOGRAD, 20. aprila 2009. (Beta) - Šef Euleksa na Kosovu Iv de Kermabon izjavio je da će tužioci te misije otvoriti slučaj o trgovini organima otetih Srba sa Kosova kada prikupe sve potrebne informacije.

De Kermabon je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da će Euleks dokaze koje je dobio od UNMIK o trgovini organima na severu Albanije najpre pažljivo pregledati, a potom razmotriti kakve će dalje korake preuzeti. "Euleks je spreman je da preuzme i informacije od drugih ljudi, ako postoje. Kada sakupe sve informacije, naši tuioci bi mogli da otvore ovaj slučaj, jer je to u mandatu naše misije, i mi ćemo to uraditi", kazao je de Kermabon.

On je dodao da će Euleks u tim slučajevima biti veoma pažljiv, zato što je za dalje vođenje slučaja neophodno da se sakupe sve informacije i činjenice. Upitan da li će Euleks procesuirati brojne slučajeve etnički motivisanih zločina, poput ubistva dece srpskog porekla u Goraždevcu, de Kermabon je odgovorio da će misija EU to uraditi za sve zločine za koje postoje činjenice.

Pogledajte još