Nova hit aplikacija briše sve podatke o vama sa Interneta

Kompanije skupljaju i prodaju informacije o svakom vašem potezu na internetu. Šta pretražujete, šta čitate i šta kupujete - sve je to pod budnom prismotrom, tvrde iz "Ebajna”, kompanije koja se bavi zaštitom privatnosti na Interenetu, a svojim klijentima nudi brojne usluge za očuvanje sigurnosti. Najnovija među njima je i servis "Obriši me" (DeleteMe).

"Ebajnova" alatka za iPhone pomaže korisnicima da sve lične informacije brzo i efikasno uklone sa interneta, čak i iz njegovih najskrivenijih kutaka.

Mobilna aplikacija "Obriši me“ za period od tri meseca košta 24.99 dolara, što izađe 20 odsto jeftinije od iste Internet usluge koja nije vezana za mobilni uređaj,a za koju godišnja pretplata iznosi 129 dolara

- "Obriši me“ je sredstvo kojim ćete internet brokere bespogovorno naterati da sve vaše privatne podatke izbrišu iz svoje baze. Servis funkcioniše tako što ovlašćeni službenici "Ebajna” na vaš zahtev lično pozivaju brokere i od njih traže da se vaši podaci izbrišu - objašnjava "Ebajnov“ analitičar Sara Dauni. Ona dodaje da je servis naročito koristan jer uz takvu intervenciju ne postoji opasnost da se izbrisani podaci nakon nekog vremena ponovo pojave na Internetu, kao što se često događalo.

Kompanija "Ebajn” u ponudi ima i aplikaciju "Ne prati me" (DoNotTrackMe), alatku koja se takođe bavi zaštitom privatnosti, a funkcioniše tako što prilikom vašeg surfovanja netom automatski blokira sve "kolačiće“ čija je namena da prate vaše kretanje na Internetu.

- Mada većina ljudi koji Internetu pristupaju preko mobilnih telefona, iz brige za svoju privatnost brišu ili se pak odlučuju da uopšte ne instaliraju određene aplikacije, na tržištu još uvek ne postoji dovoljan broj usluga koje bi se korisnicima ponudile sa ciljem da ih zaštite - smatra Daunijeva. Ona ističe da je od velike važnosti da svi korisnici, bez obzira na to kojim putem dolaze na Internet, to čine na način koji ne ugrožava njihovu sigurnost.

Sa servisom "Obriši me“ dobijate jedno gratis brisanje iz bilo kog Internet "skladišta“ podataka u kom detektujete informacije o sebi. Možete i da izaberete koje tačno unose želite da obrišete, što korisnicima ove aplikacije, kako naglašavaju iz "Ebajna“, daje posebno aktivnu ulogu u zaštiti lične privatnosti.

Izvor: D. Pandurević za "24sata.rs"

Pogledajte još