Nikolić se uskoro sastaje sa predsednicom Kosova Jahjagom

"Predsednik Srbije Tomislav Nikolić više puta je javno pozvao Jahjagu da se sastanu i očekujemo da će taj susret biti realizovan u što skorijem periodu", rečeno je u Predsedništvu.

Tačan datum još nije određen, a kako je objašnjeno, čeka se zvanična potvrda privremenih insitucija lokalne samuprave u Prištini. Sastanak bi trebalo da se organizuje i održi uz pokroviteljstvo Evropske Unije.

Predstavnici političkih partija i državni funkcioneri danas su uglavnom pozitivno ocenili najavljeni susret predsednika Nikolića i Jahjage, napominjući da bi takav događaj doprineo rešavanju problema i pozicioniranju Beograda da ima veće mogućnosti da utiče na procese na Kosovu i Metohiji.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da će uskoro doći do sastanka Nikolića i Jahjage i da je usvajanjem rezolucije o Kosovu stvoren neophodan okvir da se razgovori podignu na najviši politički nivo i da se taj sastanak odigra.

"To pokazuje da smo posvećeni dijalogu sa Prištinom ali i da želimo da razgovaramo ne samo o tehničkim stvarima, ne samo o pitanjima srednjeg nivoa, već i o onim najosetljivijim političkim pitanjima",
rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Taj susret će, kako je dodao, omogućiti da Beograd ima veće mogućnosti da utiče na procese na Kosovu i Metohije.
"Na dobrom smo putu, bez obzira što Priština pokušava da izazivanjem destabilizacije na jugu Srbije i Kosovu i Metohiji uspori taj proces. Susret Nikolića i Jahjage će biti veoma dobro prepoznat i u međunaronoj zajednici, posebno u Briselu, kao snažan doprinos Beograda stabilizaciji prilika između Beograd i Prištine", rekao je Drecun.

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) smatra da bi sastanak Nikolića i Jahjage predstavljao doprinos rešavanju problema, izjavio je poslanik te stranke Moma Čolaković.
“Podržavamo takvu inicijativu, do dijaloga treba da dođe i mi u tom pogledu taj razgovor vidimo kao doprinos rešavanju problema i na jugu Srbije i na Kosovu”, rekao je Čolaković novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dejan Radenković izjavio je da će biti dobro ukoliko dođe do sastanka Nikolića i Jahjage i da očekuje da to bude potvrda onoga što je dogovoreno u dosadašnjem dijalogu.
"Ako dođe do tog sastanka očekujem da to bude potvrda onoga što je dogovoreno. To je ono o čemu se pričalo - da razgovori budu na najvišem nivou, a oni će biti u cilju da sve što je dogovoreno bude i sprovedeno", rekao je Radenković novinarima u Skupštini Srbije.

Poslanik SPS ne vidi nijedan razlog da ne dođe do takvog sastanka jer su se, kako je kazao, pregovori zahuktali, otvorila mnogobrojna pitanja, a što je na dobrobit stabilnosti u regionu, Balkanu i Evropi.

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da je veoma važno da do susreta Nikolića i dođe što pre, i da taj prvi susret mora biti praćen konkretnom politikom.
"Dobro je što se predsednik menja na takav način, ali bi ga podsetio da i građani imaju pravo na promene. Zbog toga taj prvi susret mora biti praćen konkretnom politikom, koja će Srbiji, kosovskim Albancima i čitavom regionu otvoriti drugačiju perspektivu i politiku koju će ljudi u Srbiji razumeti i moći da podrže", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.

Jedino poslanik DSS Sanda Rašković Ivić je izjavila da lično nije oduševljena najavom sastanka Nikolića i, pogotovo u sadašnjem trenutku.
"To je nešto što je već bilo dogovarano,a lično nisam oduševljena tim sastankom pogotovo u ovom trenutku", rekla je Rašković Ivić novinarima u Skupštini Srbije.

Rašković Ivić je dodala da je važno, ukoliko do sastanka dođe, da sa njega ide jedinstvena informacija, odnosno da javnost zna o čemu se tačno razgovaralo.
"Važno je da o onome što se razgovaralo informacije budu potpuno iste, a ne kao u dosadašnjim razgovorima Dačića i Tačija, da Dačić jedno priča u Beogradu a Tači drugo u Prištini", rekla je Rašković Ivić.

(Tanjug)

Pogledajte još