Vladi Srbije niska ocena za efikasnost u donošenju odluka i uklanjanju nepotrebnih procedura

0

Rad vlade u 2012. na sprovođenju postojećih i donošenju novih zakona, uklanjanju nepotrebnih birokratskih procedura i smanjivanju nameta privredi zaslužio je nisku ocenu 31,7 od mogućih 100, ocenjeno je prilikom predstavljanja Regulatornog indeksa Srbije.

Regulatorni indeks Srbije (RIS) je novi instrument za praćenje učinka vlade na izgradnji povoljnijeg poslovnog ambijenta, koji je u saradnji sa USAID Projektom za bolje uslove poslovanja, kreirao NALED.

Vrednost RIS-a za prošlu godinu pokazuje da kvalitet regulatornog okruženja u Srbiji dostiže tek 31,7 odsto željenog standarda, što je prema oceni predsednik Upravnog odbora NALED-a Toplice Spasojevića daleko od poželjnog. Tako niska vrednost RIS-a govori u prilog činjenici da je, bez obzira na veliki broj usvojenih zakona, kvalitet propisa i način njihovog donošenja, odnosno primene i dalje kamen spoticanja za privrednike.

Profesor Pravnog fakulteta Branko Radulović je govoreći o vrednosti RIS-a, naveo da je sprovođenje zakona najproblematičnija tačka zakonodavnog procesa u Srbiju, za šta je izvršna vlast dobila ocenu od samo 10,3.

Ocena za otklanjanje loših birokratskih procedura je tek 18, 4, za smanjivanje administrativnih troškova i nameta za privredu 25,4, a malo je urađeno i na javnosti pripreme propisa, ukazao je on. Radulović je istakao da nešto bolje ocene vlada beleži kod kvaliteta pripreme propisa i dostupnosti informacija za šta je izvršna vlast u Srbiji dobila visoku ocenu od 62,6.

Izvor: Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.