Veran Matić na čelu Komisije za istinu o ubistvima novinara

Vlada Srbije formirala je Komisiju za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama koje su vođene o ubistavima novinara, a za predsednika tog tela imenovan je glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić, saopšteno je posle sednice Vlade.

"Osnivanje vladine Komisije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji dokaz je da u zemlji postoji ozbiljna politička i institucionalna volja da se reše ubistva novinara"
, izjavio je Veran Matić, koji je imenovan za predsednika Komisije.

Matić, predsednik Borda direktora i glavni i odgovorni urednik Informativnog programa televizije B92, naglasio je da u ovom trenutku očigledno postoji politička volja, "prvenstveno zahvaljujući prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i direktoru policije Miloradu Veljoviću, koji su prihvatili da se formira jedna ovakva komisija".

On je naglasio da ima obećanje predstavnika svih bitnih institucija da će imati uvid u njihova dokumenta, tako da će, kako je naveo, Komisija moći da napravi kompetentan pregled onoga šta se do sada zbivalo.

Na osnovu toga će, naveo je Matić, Komisija dati preporuke istražnim organima i tužilaštvu, na koji način da se nastave istrage sa ciljem da se pronađu izvršioci i nalogodavci ubistava.

"Imamo mogućnost da angažujemo strane istražitelje, strane ekipe i stručnjake i institucije kako bismo uspeli da pronađemo sve odgovore na pitanja koja su za sve nas već godinama veoma važna", rekao je Matić, koji je podsetio da je inicijativu za formiranje ove komisije pokrenuo još pre tri godine.

Prema njegovim rečima, prvi sastanak Komisije zakazao za ponedeljak, kada će pripremiti pravilnik o radu i napraviti raspored i dinamiku poslova koji treba da se obave.

Matić je precizirao da komisija ima mandat od dve godine, koji je moguće produžiti ukoliko ne bude dovoljno učinjeno.

Vlada Srbije danas je Matića imenovala za predsednika desetočlane Komisije za razmatranje činjenica do kojih se došlo u istragama povodom ubistava Vujasinovićeve, Ćuruvije i Pantića.

Članovi Komisije, koja će raditi bez novčane nadoknade, pored Matića su i novinari Branislav Jovanović, Ljiljana Smajlović i Vesna Mališić.

Pored njih, u komisije su i direktor policije Milorad Veljović, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Rodoljub Milović i Slaviša Softić, i predstavnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Željko Rašeta, Ivica Petrović i Nebojša Vujičić.

Dinkić na čelu komisije za Nacrt zakona o finansiranju AP Vojvodine

Vlada je formirala i radnu grupu za izradu Nacrta zakona o finansiranju AP Vojvodine. Za predsednika radne grupe imenovan je ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.
Vlada je postavila Dušana Šijana za načelnika Srednjobanatskog okruga, a Dragoljuba Zindovića za načelnika Zlatiborskog okruga. Milan Živanović imenovan je za vršioca dužnosti direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije.
Na sednici je usvojen i Predlog zakona o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, kao i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Slovenije o policijskoj saradnji.

Vlada je izglasala i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Bugarske o uzajamnoj zaštiti i razmeni tajnih podataka. Formirala je i radna grupu za izradu Nacrta zakona o finansiranju AP Vojvodine. Za predsednika radne grupe imenovan je ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić.

Pogledajte još