"Muzika nade" dobitnik značajne nagrade Svedočanstvo o dobroti

Program "Muzika nade" koji se uspešno sprovodi u Srbiji od 2014. godine dobitnik je značajne nagrade Svedočanstvo o dobroti koju je Srpski filantropski forum dodelio povodom ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja.

U okviru svečanosti dodele nagrada nastupio je i perkusionistički i horski ansambl učenika Osnovne škole "Branko Pešić" iz Zemuna u kojoj se sprovodi ovaj važan program. Perkusionistički ansambl predvodio je perkusionista iz Beogradske filharmonije, Aleksandar Radulović, a hor profesorka Muzičke škole Stanković, Biljana Simenović

Povodom uručenja nagrade, Đurđa Papazoglu, izvršna i umetnička direktorka programa je izjavila:

- Verujem da rad na postizanju inkluzivnog obrazovnog sistema znači investiranje u ljudske resurse i obrazovnu budućnost učesnika socijalnog i kulturnog života, koji su otvoreniji prema različitostima. 

"Muzika nade" je program socijane promene i razvoja dece i mladih koji koristi muziku i grupno muziciranje kako bi podstakao intelektualni, socijalni, emocionalni i moralni razvoj deteta, i na taj način stvorio odgovorne građane koji doprinose svojoj zajednici. Pokrenut je 2010. godine po uzoru na El Sistema program 2 koji je nastao u Venecueli 1974. godine i koji se danas sprovodi u 60 zemalja sveta i obuhvata ukupno oko 4 miliona dece.

Program "Muzika nade" sarađuje sa odabranim nastavnim kadrom muzičkih škola širom Srbije i brojnim umetnicima, a u cilju izgradnje mreže stručnjaka koji će unaprediti pedagoške metode učenja muzike i time doprineti reformi obrazovanja.
 
Srpski filantropski forum tradicionalno na Nacionalni dan davanja – 9. oktobra, pohvaljuje istaknute filantrope, pojedince, kompanije, organizacije i skreće pažnju javnosti na značaj solidarnosti i dobročinstva, kao i na važnost zajedničkog ulaganja u opšte dobro. Ove godine, kao odgovor na tragične majske događaje, Forum je odao priznanja i izuzetnim delima učenika svih škola u Srbiji, koji su se pokazali i dokazali svojom posvećenošću negovanju drugarstva, tolerancije, brige o bližnjima i humanosti.

Povodom dodele priznanja programu "Muzika nade", Veran Matić, zvršni direktor Srpskog filantropskog foruma je izjavio:

- U našem društvu imamo manjak nade, bez koje nema života. Posebno je važno da nadu i veru u bolji život imaju ranjive grupe i pojedinci. Muzika nade, kroz kreativnost, kroz muziku, pesmu, pomaže da nam tu nadu prenose upravo oni kojima je najpotrebnija podrška. Širenje nade i dobrote lekovito je i za one koji su deo projekta i za sve nas koji uživamo muzici koju stvaraju mladi. Zbog toga pozivamo sve donatore da daju podršku kako bi "Muzika nade" opstala i kako bi se širila po školama širom Srbije.

Više informacija o programu pročitajte na: https://www.musicartpro.rs/

Izvor: Promo
Foto: Duško Vukić

Pogledajte još