Josipović: Jasenovac najveći spomenik zla

0

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u ponedeljak, povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, da je ustaški logor Jasenovac najveći spomenik zla i naglasio da se hrvatski narod "nasuprot zločinačke ustaške ideologije, većinski opredelio za antifašizam".

Jasenovac je najveći spomenik zla koje je vladalo i u Hrvatskoj, zla koje ne smemo da zaboravimo i koje nas podseća da smo ovde medju našim ljudima imali one koji su spremni na zločin“, rekao je Josipović u Saboru Hrvatske.

On je podsetio da su postojali i oni koji su imali hrabrosti da se odupru takvoj ideologiji, koji su spašavali pojedince i zaslužili naziv pravednika medju narodima. Hrvatski predsednik je ukazao da “politička situacija izaziva reminiscencije na prošlost”.

Ekonomska kriza, mržnja, želja za nasiljem, omalovažavanje drugih i teritorijalne pretenzije govore da čovečanstvo iz istorije nije naučilo neke lekcije. Zadatak svih nas je da radimo sve da ovde, medju nama, u Evropi i svetu zlo nestane“, istakao je Josipović.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.