ALEKSANDAR VUČIĆ PREDLOŽIO: Udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije pisaće država Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će početkom nedelje podneti inicijativu da samo država može da pravi udžbenike srpskog jezika, istorije i geografije.

- Srpsku istoriju i geografiju pisaće samo država Srbija - podvukao je on na TV Prva.

Vučić je kazao da zna da će zbog te inicijative biti napada od tajkuna i pojedinih ambasadora, koji će tvrditi da narušava slobodu tržišta. Njima je poručio da mogu da se žale UN, EU, i bilo kome drugom, ali da to neće promeniti odluku.

Vučić je ukazao da ne može više biti da se uči o Jasenovcu deset minuta na jednom času, prenosi Tanjug.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da podržava inicijativu po kojoj bi pripremu i štampu udžbenika za nastavne predmete od značaja za očuvanje nacionalne istorije i identiteta preuzela država.

- Kao i predsednik Vučić smatram da je važno da sadržaji udžbenika za predmete koji su važni za naš nacionalni identitet moraju da budu pažljivo birani i dostupni mladim generacijama - naveo je Ružić u pisanoj izjavi.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je spremno da preuzme aktivnosti u smeru otvaranja dijaloga i realizaciji ove inicijative.

Vučić je kritikovao udžbenike istorije stranih izdavača, navodeći da se u njima o Koncentracionom logoru u Jasenovcu "uči deset minuta, na jednom školskom času" i da oni "na svoju ruku tumače šta je bio turski 'danak u krvi'".

- Ako me bude poslušala vlada, onda će tako da bude - rekao je Vučić za televiziju Prva.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još