Britanija: Medicinski radnici traže zabranu "botoks žurki"

To su zabave na kojima prisutne, uglavnom gošće, dobijaju injekcije botoksa koji zateže kožu i skriva bore. Sada profesionalni hirurzi traže da samo obrazovani doktori pružaju usluge kozmetičkih tretmana kao što je botoks.

Naravno, jedno od pitanja je da li hirurzi žele više da zarade tako što će izbaciti kozmetičare iz igre ili su zaista oštriji propisi neophodni. Konačnu odluku doneće Vlada u Londonu.

Sve je moguće u britanskoj kozmetičkoj industriji, kozmetičarima i ostalima bez medicinske obuke, dozvoljeno je da rade tretmane botoksom i punjenje kože, čak i po pozivu, u udobnosti vašeg doma.

Ališa Duval se iz estetskih razloga, mnogo puta podvrgla operacijama, slušajući sugestije kozmetičara i nekontrolisanih plastičnih hirurga. Godinama kasnije kaže da se kaje: "Mislim da su se plastični hirurzi pretvorili u prodavce automobila. Kako sam postajala starija, shvatila sam sve gluposti koje vam pričaju. Jedno jutro sam se probudila i shvatila ja plaćam školovanje njihove dece i njihove dobre penzije, i neću to više da radim!"

Konsultant za plastičnu hirurgiju Džonatan Stajn misli da je to zastrašujuće:"Javnost mora da proceni da je ovo hirurška, medicinska procedura kojoj se podvrgavaju i moraju da gledaju na to na taj način i tako se prema tome odnose. Očigledno, cena je jedan od faktora ali ne bi trebalo da bude glavni".

Medicinski profesionalci traže da se ojačaju standardi u kozmetičkoj industriji države. U novim uputstvima koje je objavio Kraljevski koledž za hirurgiju, kaže se da bi intervencije koje nisu hirurške kao što su injekcija botoksa i punjenja kože trebalo da vodi i nadgleda obučen doktor, sestra ili zubar.

Ističe se da se ovakvi tretmani moraju raditi na klinikama koje iposeduju opremu za reanimaciju. Stručnjaci savetuju da i pacijenti ne budu zavedeni reklamama.

"Medicinski radnici oduvek izvode ove procedure ali je grupi ljudi koji su više zainteresovani za marketinšku stranu dozvoljeno da na pravi način reklamiraju i privuku pacijente kod njih" dodaje Stajn.

Kraljevski koledž za hirurgiju preporučuje, takođe, da medicinski stručnjaci koji izvode ove intervencije procene mentalno zdravlje pacijenata pre tremana: "To je nešto što je i do sada trebalo da se radi i radi se u odgovarajućim objektima i kod obrazovanih doktora. Trebalo bi da imamo detaljnu istoriju, uključujući i psihološku procenu pacijenata koji se podvrgavaju ovim procedurama" misli Džonatan Stajn.

Kraljevski koledž za hirurgiju nema mogućnost da nameće pravila pa će konačnu odluku doneti britansko ministarstvo zdravlja.

(B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.