Ciljevi i filozofija FISU

U FISU je učlanjen 141 nacionalni univerzitetski sportski savez iz zemalja sa svih kontinenata. Rukovodeće telo FISU je Generalna skupština u kojoj su predstavnici zemalja-članica. Skupština bira izvršni komitet, koji u četvorogodišnjem mandatu donosi sve odluke i dokumenta neophodna za rad FISU. Izvršni komitet radi uz pomoć deset stalnih stručnih komisija, što odluke Komiteta čini maksimalno kompetentnim. 

Ciljevi FISU
U želji da promoviše svoju filozofiju i ispuni svoju misiju, FISU je postavila konkretne ciljeve na kojima ce biti posvećena posebna pažnja u narednoj dekadi:
1. Obezbediti visok kvalitet sportskih dogadaja koje organizuje FISU obavezivanjem članica da garantuju poštovanje svih specificnosti i pravila svetske organizacije i čvrstom saradnjom sa FISU. 

2. I dalje podizati reputaciju i ugraditi je u univerzitet i sportske organizacije, kako bi se podigao njihov kredibilitet, a time i snaga studentskog sportskog pokreta. 

3. Pomoći razvoj nacionalnih sportskih studentskih organizacija i podržati ih u komunikaciji sa državnim upravama. 

4. Doprinositi jačanju veza izmedu univerziteta, sportskog pokreta i samih studenata. 

5. Poboljšati pristup državnim vlastima i medijima, kako bi se podstaklo njihovo učešce u razvoju univerzitetskog sporta u svim zemljama. 

6. Podstaći programe koji u obrazovnom sistemu razvijaju sport i sportski duh i postaviti moralne standarde u ravan sa razvojem sporta i obrazovanja u celom svetu. 

Zaštitni znak FISU
Prvi zaštitni znak FISU napravljen je u Univerziteskom sportskom centru Italije kao amblem za Svetske univerzitetske igre 1959. godine. Pet zvezdica, kao simbol pet kontinenata, prvobitno su bile u crnoj boji, rasporedene u luku ispod latiničnog slova “U”. FISU je nedavno napravila redizajn znaka koji je zaštićen, strogo definisan grafičkim standardima i obavezan za sve članice FISU i organizatore takmičenja. 

Novi znak definiše crno štampano slovo “U” na beloj pozadini i pet zvezdica u luku počevši od plave, preko žute, crne i zelene, do poslednje, crvene.
Ovaj znak, prema regulativama FISU, mora da stoji na zastavi Univerzijade, svim takmičarskim objektima, pobedničkim postoljima i svim publikacijama vezanim za događaje koje organizuje FISU. 

Filozofija FISU
FISU (Međunarodna federacija univerzitetskog sporta) osnovana je u okviru institucija univerziteta u cilju širenja sportskih vrednosti i podsticanja bavljenja sportom, a u skladu sa akademskim duhom. 

Širenje sportskih vrednosti podrazumeva podsticanje prijateljstva, fer - igre, istrajnosti, samosvojnosti i saradnje među studentima koji predstavljaju intelektualnu budućnost čovečanstva, lidere koji će biti odgovorni za politiku, privredu, kulturu i razvoj svojih zemalja. Kao saveznici ili takmaci, čak i kao protivnici na sportskom borilištu, ovi mladići i devojke naučiće kako da zajednički rade i da se suoče sa svakom situacijom, a da pri tom poštuju etički kodeks otelotvoren u vrednostima Univerzijade. 

Studentima bi trebalo omogućiti da se u okviru svog univerziteta bave sportom i to na nivou koji sami odaberu. Proklamovanje sportskih vredosti i podsticanje studenata da se bave sportom daje još jednu dimenziju akademskom duhu, podstičući studije, istraživanja i disciplinu, kroz čvrstu afirmaciju punog humanističkog razvoja pojedinca i, samim tim, društva uopšte. Ovaj razvoj nije samo intelektualni, već i moralni i fizički. 

FISU, kao međunarodna organizacija, ujedinjuje najširu studentsku zajednicu, uvek prevazilazeći sukobe koji dele zemlje i narode. Cilj svetskog pokreta za univerzitetski sport je i da postane snažan instrument bolje komunikacije, koji će okupiti zajednice čije je bogatstvo različitosti danas češće uzrok sukoba, nego mogućnosti da razlikama jedni druge obogate. 

Ova filozofija nužno podrazumeva da FISU treba da bude ne samo međunarodna organizacija, već i organizacija koja je nezavisna i slobodna, bez obzira što finansijsku i tehničku podršku dobija od svojih institucionalnih, akademskih finansijskih i medijskih partnera.

Kontakt FISU
Château de la Solitude
54, avenue Charles Schaller
B - 1160 Brisel
Belgija

Pogledajte još