Na snimanju južnokorejskog filma "The Tenor – Lirico Spinto" u Beogradu: Priča o pobedi umetnosti i Srbiji kao filmskoj lokaciji budućnosti

Koliko god zvučalo neverovatno da se jedan južnokorejski film snima u Beogradu, zapravo to je vrlo logičan koncept kada se zna kolikim bogatstvom najrazličitijih filmskih lokacija i znanjem filmskih profesionalaca raspolaže Srbija. Međutim, čini se, da državi čak ni to nije dovoljan pokazatelj da je neophodno da što pre zakonima i drugim pogodnostima otvore vrata svetskim kinematografijama, koje zahvaljujući angažmanu Srpske filmske asocijacije pokazuju interesovanje da svoje filmske projekte ostvare upravo na našim prostorima. A dok mi čekamo da se nadležni konačno prihvate izgradnje ozbiljne kinematografske strategije, svetski "filmski voz" ubrzano tutnji kroz susedne zemlje koje, pored što izgrađuju međunarodni imidž, na taj način i zapošljavaju svoje građane i ostvaruju određen profit.

DA LI ZNATE: Srbija za tri godine izgubila 100 miliona evra zbog neozbiljnog pristupa filmskoj industriji

Uprkos našoj realnosti, a, pre svega, na radost svih koji veruju da Srbija ima potencijala kao filmska lokacija, ekipa južnokorejskog filma "The Tenor – Lirico Spinto" provela je tri nedelje u Beogradu gde je snimala scene koje se zapravo dešavaju u Nemačkoj gde je glavni junak proveo najblistavije trenutke svoje karijere.

Već kratkim sinopsisom ovo ostvarenje reditelja Sang Man Kima deluje da će imati sposobnost da komunicira van granica Južne Koreje. Naime, radi se o savremenoj priči o čuvenom južnokorejskom operskom pevaču Bae Jae-Chulu, prvom operskom pevaču iz Azije koji je postao stalni član jedne nemačke opere, ali je usled gubitka glasa njegova karijera prekinuta. Dramatični put do ozdravljenja prati događaje u Nemačkoj, Koreji i Japanu.

Ekipu filma "The Tenor – Lirico Spinto", koju čine 48 članova iz Južne Koreje i niz srpskih filmskih profesionalaca okupljenih pod izvršnom produkcijom "Viktorija Filma", posetili smo na poslednjem danu provedenom na beogradskom setu kada je snimana izuzetno značajna scena pred izvođenje Pučinijeve opere "Turandot" kada je glavni junak doživeo napad i ostao bez glasa. Iako se na prvi pogled učinilo neobičnim videti korejsku ekipu pomešanu sa srpskom, pozitivna atmosfera i vidljiva sinergija na setu ponovo su dokazali da se pravi profesionalci odlično razumeju, uprkos jezičkoj i kulturološkoj barijeri, ako znaju koji im je zajednički cilj.

Reditelj filma Sang Man Kim

(old_image)

Poput mnogih svetskih kolega koji su imali prilike da snimaju u Srbiji, Sang Man Kim zajedno sa svojim timom, oduševljen je onim što možemo da ponudimo:
- Kada sam prvi put došao u Beograd oduševio sam se izgledom i blagonaklonošću grada, što se odlično uklapalo u naš film o operi. Veoma sam zadovoljan Beogradom i onim što nudi.

Reditelj filma Sang Man Kim, poznat u Južnoj Koreji po uspešnim filmovima "Midnight FM" i "Girl Scout", sa osmehom zadovoljstva na licu, objasnio nam je kako se odlučio da svoj treći, veoma ambiciozni film snima baš u Srbiji:

- U današnje vreme mnogi korejski filmovi se snimaju u evropskim zemljama, na primer u Češkoj ili Mađarskoj. Ali, mi smo tražili dobre lokacije i uz pomoć Srpske filmske asocijacije došli smo do informacija o Srbiji. Odlučili smo da je Srbija dobro mesto za posetu i kada smo došli shvatili smo da su kvalitet filmskih radnika i njihovo poznavanje engleskog jezika idealni za naš film. Trebalo je da snimamo u Nemačkoj, ali smo odlučili da to učinimo ovde.

FOTO GALERIJA: Nadlanu.com na setu filma "The Tenor - Lirico Spinto"

Yoo Ji-Tae je jedan od najpopularnijih glumaca u Južnoj Koreji i veliki miljenik dama. Fanovi svetski poznatog južnokorejskog reditelja Park Čan-Vuka ovog zgodnog 36-godišnjaka se sigurno sećaju iz filmova "Oldboy" i "Sympathy for Lady Vengeance". Naravno, u ime svih fanova "Oldboya", Nadlanu.com je pitao kakav je osećaj biti deo jednog kultnog filma:
- Ne mogu da kažem da je taj film postao toliko veliki zahvaljujući mojoj glumi, već, pre svega, zbog izuzetnog reditelja. Ali, sa filmom “ The Tenor – Lirico Spinto“ očekujem još bolju ulogu i ostvarenje - skroman je Yoo Ji-Tae.

Na setu filma "The Tenor – Lirico Spinto" u studiju "Zepter", poslednjeg dana sve je bilo užurbano, ali uz pozitivnu energiju koja je zračila iz svih članova ekipe, što nije uvek slučaj kada je ova stresna profesija u pitanju. Posebnu pažnju privlači staloženost Koreanaca, koji, poput zgodnog glavnog glumca Yoo Ji-Taea, govore tiho uz neizostavan osmeh.

- Velika je tranzicija igrati realnu osobu. Međutim, tokom razgovora sa rediteljem odlučili smo da stvorimo potpuno novu ličnost koja će biti velika u korejskoj operi. Sada sam mnogo samouvereniji u ovoj ulozi. Operski pevač koga igram, Bae Jae Chul, i dalje je živ i veoma je cenjen u svetu opere, pa mi je i on ulio samopouzdanje da ga igram na filmu - kaže glavni glumac Yoo Ji-Tae odeven u raskošan kostim operskog pevača s kojim se poigrala sudbina, ali koji nije odustao od svoje vere u umetnost.

Yoo Ji-Tae u filmu "Oldboy"

Suprugu čuvenog južnokorejskog tenora igra jedna od mladih lepotica ove zemlje - Cha Ye-ryun kojoj se, predviđamo, pored popularnosti u njenoj zemlji smeši, ako se sve "kockice" slože, i holivudska karijera. Na tu našu ideju, ona kaže:

- Naravno da sanjam da radim i van Južne Koreje. Očekujem da ću s ovim filmom imati šansu da me primete širom sveta.

Yoo Ji-Tae i Cha Ye-ryun na setu u Beogradu

(old_image)
Ipak Kusturica otvara svetska vrata
- Iz jedne agencije su me pozvali, jer su Koreanci želeli da me upoznaju i urade kasting. Dugo su gledali naše glumce, istraživali i našli su nas pet. Gledali su Kusturičin film (film “Život je čudo“, prim.aut.) i mislim da je to bilo presudno da dobiju bolji uvid u moju glumu. Posle prvog čitanja su već bili vrlo precizni da žele da to budem ja - objašnjava Nataša Tapušković kako je dobila ovu ulogu.

Pored mladih južnokorejskih zvezda, u filmu "The Tenor – Lirico Spinto" svoje, zasluženo mesto našle su i brojne domaće filmske zvezde, među kojima su tu i: Nataša Tapušković, Dragan Mićanović, Svetozar Cvetković, Rale Milenković, Danijela Vranješ, Marina Vodeničar i Vladica Milosavljević.

Veoma značajna uloga operske pevačice Meline pripala je Nataši Tapušković koja o nesvakidašnjem iskustvu rada na jednom južnokorejskom filmu kaže sledeće:

- Ovo mi je prvi put da glumim u korejskom filmu i prvi put da glumim na engleskom i italijanskom. Moj lik je jedini izmišljen, dok svi ostali zaista postoje. Bila je potrebna jedna osoba koja će biti antiteza tom heroju, neko ko će ga “ometati“ u njegovoj borbi za umetnost. Ovo nije samo film po istinitoj priči, ovo je film o umetnosti, o tome kako jednog čoveka život dovede u iskušenje da još više utvrdi svoje umetničko opredeljenje. U filmu moram sve vreme da branim ono što je u umetnosti najprivlačnije – slava i moć. Igram jednu preambicioznu osobu koja gazi preko leševa.

Nataša Tapušković i Yoo Ji-Tae
(old_image)
Nataša Tapušković, poput nas nakon provedenih nešto više od sat vremena na setu filma, oduševljena je saradnjom sa kolegama iz Južne Koreje s kojima je išla u restorane i proslavila rediteljev rođendan gde su svi uživali u svadbarskom kupusu i zeljanicama.
- Divni su. Pre početka filma nisam znala ništa o Koreji, niti sam se sretala sa njima tokom života. Jako su topli i otvoreni, a s druge strane veoma sistematični i disciplinovani. Imaju taj dalekoistočni mentalitet, ali našu otvorenost.

Nadu Nataše Tapušković da se Srbija "polako vraća u ona stara vremena kada je bila idealno mesto za snimanje inostranih filmova", deli i Dinko Tucaković koji nam otkriva nekoliko detalja o budućnosti ovog filma:

- Producent ovog filma T.J. Chung koji je, inače, radio i sa Vong Kar Vaijem, kaže da ovo nije jedini korejski film koji će se snimati u Srbiji. Plan im je da film predstave na Filmskom festivalu u Veneciji, a mi se nadamo da ćemo ga premijerno videti na FEST-u jer verujem da će film biti veoma kvalitetan, a i u njemu igra dosta naših glumaca.

Direktor filma Marjan Vujović i izvršni producent Slobodan Jocić


(old_image)

U razgovoru sa izvršni producentom Slobodanom Jocićem iz "Viktorija Filma" i direktorom filma Marjanom Vujovićem potvrdili smo ono što smo osetili na setu, a to je da južnokorejski deo ekipe sarađuje odlično sa srpskim, koji ih je iznenadio velikom profesionalnošću.

Izvršni producent i direktor filma su nam otkrili i da su Južnokoreanci sa sobom poneli veliku količinu hrane, jer su navikli na svoj način ishrane, ali da su ubrzo "prešli" na sva srpska jela od kiselog kupusa, kao i da su posebno oduševljeni našom medovačom.

Pripreme za ovaj film koji će koštati pet miliona dolara, što je za njihove uslove dosta, a za naše - najmanji budžet, počele su u decembru, a snimanje je počelo u januaru. Takođe, Marjan Vujović je istakao da je ovo "prvi korejski film snimljen na prostorima bivše Jugoslavije ikada", a zajedno sa producentom Jocićem nada se da je ovo samo početak saradnje sa Južnom Korejom uz neizostavnu pomoć i trud Srpske filmske asocijacije - Film In Serbia koja neumorno radi na promovisanju Srbije kao filmske lokacije. Sa sredstvima koja su im dostupna, a bez pomoći države, dodajemo, to čak čine i veoma uspešno.

DA LI JE U PRAVU: Producentkinja "Hobita" tvrdi da je Srbija sledeća filmska hit-lokacija

Unapred se radujemo ponovnom susretu sa ovom ekipom na, recimo, beogradskoj premijeri filma "The Tenor – Lirico Spinto". Uz svest države i adekvatan Zakon o kinematografiji, ali i uz neizostavnu kreativnost i konkretno angažovanje filmskih radnika, a ne samo prazne priče i kritike - čuda su moguća. Uostalom, zato i verujemo u "fabriku snova"... na Balkanu?!

Pogledajte još