EPS: Hitno nam treba pozajmica, preti nam bankrot

"Elektroprivredi Srbije" hitno je potrebna pozajmica od 300 miliona evra, kako bi izbegla bankrot, rečeno je agenciji Beta u EPS-u.

Taj kredit omogućio bi otplatu dospelih rata ranijih pozajmica EPS-u, jer to preduzeće nema novca da redovno izmiruje obaveze prema kreditorima.

"U slučaju da Upravni odbor EPS-a ne odobri raspisivanje tendera za nabavku najpovoljnijeg kredita, kompaniji preti bankrot već krajem marta", rekao je Beti direktor sektora za odnose s javnošću EPS-a Milan Mirosavljević.

Sednica Upravnog odbora EPS-a, koja je juče trebalo da bude održana, otkazana je s obrazloženjem da su potrebne dodatne konsulatacije s Vladom Srbije. Na sednici UO EPS-a tema je trebalo da bude i izbor javnog snabdevača strujom, što je predviđeno Zakonom o energetici i zaključkom Vlade Srbije o restrukturiranju kompanije.

Prema informacijama Bete, Vlada Srbije će hitno raspravljati o stanju u EPS-u.

Krajem januara najavljeno je da bi struja u Srbiji mogla da poskupi početkom marta.

Ako se to desi, evo par saveta kako da (pokušate da) smanjite svoj račun za struju.

Ministarstvo: Snabdevanje strujom ne sme biti ugroženo Ministarstvo energetike obezbediće redovno snabdevanje potrošača električnom energijom i preduzeti sve zakonske mere da se obezbedi stabilnost sistema, rečeno je agenciji Beta u tom ministarstvu.
Pješčić: Bankrot malo verovatan, brine nas poskupljenje struje
Viceguverner Narodne banke Srbije Veselin Pješčić ocenio je da je bankrotstvo EPS-a malo verovatno s obzirom na značaj tog javnog sistema.
"Eventualno bankrotstvo EPS-a je nešto što mi nismo sagledavali u našim analizama", rekao je Pješčić na konferenciji za novinare.
On kaže da centralnu banku, uslovno rečeno, najviše brine najavljeno povećanje cene struje, jer će uticati na rast inflacije.
"Ono što mi znamo je da je najavljeno povećanja cena energenata za nekih 12 odsto, što će na rast inflacije uticati za oko 0,8 procentnih poena", objasni je viceguverner NBS.

(Beta, RTS)

Pogledajte još