Što pre: Srbiji odrediti datum pregovora o pridruživanju EU

Predlog rezolucije o Srbiji koji je u decembru prošle godine predstavio izvestilac Jelko Kacin usvojen je sa 59 glasova "za", 2 protiv i dva uzdržana, nakon što je Komitet usvojio najveći broj od skoro dve stotine predloženih amandmana.

U predlogu rezolucije se Srbiji daje snažna podrška u procesu evropskih integracija, a Evropski savet se poziva da Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, pod uslovom da se reforme i dijalog sa Prištinom nastave.

Priznanje Beogradu
Komentarišući usvajanje predloga rezolucije izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da je ovo priznanje Beogradu za do sada postignuti napredak i ohrabrenje da nastavi dijalog sa Prištinom. On je rekao da sistemska korupcija predstavlja veliki problem, naročito kada je reč o javnim preduzećima. On je dodao da je ono što se čini na tom planu u koordinaciji potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića na pravilnom kursu.

U usvojenom dokumentu se, osim toga, poziva na hitno rešavanje problema lažnih azilanata, kao i na ukidanje člana Krivičnog zakona koji se odnosi na zloupotrebu službenog položaja.

U predlogu rezolucije o Kosovu, koji je, takođe, usvojen velikom većinom, podržava se stav Evropske komisije da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ne bi prejudiciralo status Kosova.

Istovremeno, u predlogu se naglašava da podela Kosova ne dolazi u obzir, a pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova pozivaju se da to učine.

Parlament će na plenarnom zasedanju u martu usvojiti ove rezolucije. Rezolucije Evropskog parlamenta, mada imaju izvesnu političku težinu, nisu obavezujuće ni za Evropski savet ni za Komisiju.

(RTS)

Pogledajte još