fbpx

Opasno i po ljude: Parazit pronađen u ribi u Dunavu i Nišavi

Nosilac odraslog parazita su ptice kormoran i siva i bela čaplja, a oboljenja čoveka od ove vrste crva beleže se u zemljama gde se konzumira sveža riba - Japanu, Kanadi, Iranu i Maleziji, dok u našem regionu nikada nisu zabeleženi takvi slučajevi, kazao je Ćirković.

Ukoliko čovek jede nedovoljno termički tretiranu ribu, parazit može dospeti u creva i želudac, odakle ga je moguće odstraniti jedino hirurškim putem
, upozorio je Ćirković, napomenuvši da je za naše uslove rizično spremanje smuđa na roštilju.

On je objasnio da je do pojave parazita došlo zbog toga što su se kormorani koji su već godinama pod zaštitom biologa i ekologa, prenamnožili, a njihova populacija se uvećala više stotina puta.

Kada dođe do takvog slučaja u prirodi, obično se pojavi neki faktor koji vraća ravnotežu, što je u ovom slučaju parazit od koga ptići kormorana uginu, dodao je Chirković.

Postoje izveštaji o pojavi parazita u ribi sa kanala Dunav-Tisa-Dunav, odnosno na Dunavu i iz Niša, na Nišavi, a pošto tih ptica ima na svim rekama, oni se mogu potencijalno naći praktično svuda, ukazao je taj stručnjak.

Ćirković je naveo da prisustvo parazita nije utvrđeno nigde u ribnjacima, već na otvorenim vodama gde ribu prodaju sportski ribolovci, što može biti problem ugostiteljima, jer ona u dobrom delu objekata ne bude pregledana i pojavi se na tržištu, a da nije prošla veterinarsku inspekciju.

- Otvorenim vodama gazduju ekolozi koji nemaju stručno znanje, inspekciju niti zakonski osnov da se bave zdravstvenim pregledom ribe kao namirnice - objasnio je Ćirković.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.