Spavalice piju alkohol i ne jedu čokoladu, ranoranioci piju malo vode

0

Nova studija sa Univerziteta u Pensilvaniji ukazala je na vezu između naše ishrane i kvaliteta sna.Rezultati su pokazali da postoji veza između namirnica koje jedemo i dužine sna.

Osobe koje su spavale kratko konzumirale su manje vode i karbohidrata,sa druge strane, osobe koje su spavale dugo, unosile su manje jedinjenja koje se može naći u čaju i čokoladi, kao i nutrijenta kolina, koji je prisutan u jajima i pojedinim vrstama mesa.
Zanimljivo je i da su osobe koje duže spavaju pile alkohola od ostalih grupa.

Već je poznato da osobe koje spavaju 7-8 sati tokom noći generalno imaju bolje zdravlje i kvalitet života, tako da smo odlučili da saznamo da li postoje razlike u ishrani ljudi koji spavaju kratko, duže ili normalno“, izjavio je Majkl Grandner, jedan od istraživača.

Naučnici su ispitali dnevni unos kalorija osoba koje su učestvovale u velikom Nacionalnom istraživanju u vezi sa zdravljem i ishranom.

Oni su takođe sakupili i podatke u vezi sa dužinom sna koji su podelili u četiri kategorije: veoma kratak (manje od 5 sati), kratak (5-6 sati), standardan (7-8 sati) i dug (9 i više sati).

Istraživači su primetili da su svi sem normalnih spavača imali manje raznovrsnu ishranu, što je dovelo do pitanja: „Da li menjanje prehrambenih navika može zapravo da utiče na san?“.

„Ovo će biti izuzetno ineteresantna tema za nas. Ukoliko možemo da identifikujemo idealan miks nutrijenata i kalorija za zdrav san, to bi moglo da bude veliki pomak za zdravstvo“, izjavio je Grandner.

važno je napomenuti da je studija trenutno samo pokazala vezu između naše ishrane i kvaliteta sna ali nije dokazala da određene namirnice zaista mogu direktno da utiču na njegovu dužinu.

Huffington Post, B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.