Ispovest Šinejd O'Konor: Bile smo zlostavljane u manastiru St. Magdalene, crkva će proći nekažnjeno!

Utočišta se pretvorila u logore

Za početak treba objasniti o čemu je uopšte reč i šta je "Manastir St. Magdalene" (O jednom od tih manastira snimljen je i film - "Sestre Magdalene"). Reč je o ustanovama koje su vodile časne sestre, a država podupirala. Devojke su tamo tretirane kao roblje, fizički su kažnjavanje i eksploatisane sve do 1996. kada je zatvorena i poslednja takva ustanova.

Manastiri St. Magdalene prvi su se put pojavile još u srednjem veku, a ime su dobile prema Mariji Magdaleni, prostitutki koja je postala sledbenica Isusa. Ove azile osnovala je Katolička Crkva kako bi pružila utočište prostitutkama koje su se pokajale.

Međutim, s vremenom ove institucije su se od utočišta pretvorile u logore prisilnog rada za žene, koje su optužene za "ženama neprimereno ili problematično ponašanje", a reč je o formulaciji koja je bilo otvorena za slobodno tumačenje.

Devojke su tako mogle biti poslane u manstire čak i ako su bile seksualno zlostavljane. Bilo je tu bolesnih devojčica, samohranih majki, devojčica bez roditelja, ali i devojaka koje bi se upustile u predbračne seksualne odnose ili ako je postojala sumnja u njihovu promiskuitetnost.

Bile smo lišene normalnog detinjstva

Šinejd O'Konor kao 15-godišnjakinja je na 18 meseci zatvorena u jedan od "azila", nakon što je uhvaćena u krađi, a vlasti su ocenile da je "problematična".

"Bile smo devojčice, ne žene, deca. Bio je to zatvor u kojem su devojke svakodnevno plakale. Nisu nam dopuštali da viđamo svoje porodice, bile smo zatvorene, potpuno odsečene od života, lišene normalnog detinjstva. Neprestano su nam ponavljali da smo tamo jer smo loši ljudi. Neke od tamo smeštenih devojaka bile su silovane kod kuće, ali niko im nije verovao. Jedna od devojaka tamo se našla samo zato jer što je imala bolestan kuk, a njena porodica nije znala šta da radi s njom", rekla je pevačica.

Crkva će opet proći nekažnjeno!

Jedan od incidenata zbog kojih je svojevremeno postala omražena u određenim krugovima, dogodio se za vreme nastupa u emisiji "Saturday Night Live" kada je pocepala papinu fotografiju. Danas objašnjava da je taj čin delom podstaknut ljutnjom zbog nepravde koju je doživela tokom svog zarobljeništva u manastiru.

Priznanje države da je podržvala rad manastira st. Magdalene i izvinjenje koju je Crkva uputila žrtvama i njihovoj deci za O'Konor nisu ni približno dovoljne: "Zgrožena sam što se država nije izvinila. Zgrožena sam i nedovoljno jasnim i snažiom izvinjenjem Crkve. Crkva će opet proći nekažnjeno."

"Tamo nije bilo rehabilitacije, ni terapije. Samo ljudi koji su nam svakodnevno govorili da smo grozne osobe. Naravno, prestala sam da kradem jer nisam željela da me tamo vrate. Ali po koju cenu?", zaključila je Šinejd.

Izvor: Index

Pogledajte još