Obama čestitao Kosovu petu godišnjicu nezavisnosti

0

Predsednik SAD Barak Obama čestitao je kosovskoj predsednici Atifete Jahjagi petu godišnjicu od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost, ocenivši da je za to vreme ostvaren veliki napredak.

“Upućujem vam moje najsrdacnije cestitke vama i narodu Kosova povodom pete godišnjice nezavisnosti vaše države, 17 februara. Godina koju smo ostavili za sobom je bila posebno važna za Kosovo. Vaša zemlja je ostvarila istorijske korake u realizaciji okoncanja nadgledane nezavisnosti i clanstva u Evropsku Banku za obnovu i razvoj”, navedeno je u telegramu čestitki predsednika SAD.

“Kosovo je išlo napred u konsolidaciji demokratskih institucija, jačanju vladavine zakona i u ekonomiji, kao i u razvoju jedne tolerantne, sveobuhvatne i višenacionalne države. Takođe, učinjen je napredak u dijalogu sa Srbijom, koji je vodio napred u pravcu normalizacije odnosa, od kojeg će imati koristi svi gradani Kosova, vaši susedi i ceo region”, kazao je Obama.

U čestitiki se takođe ističe da su SAD ponosne da su prisni prijatelji i partneri i da ostaju posvećene zajednickom cilju da “Kosovo obezbedi svoje zasluženo mesto sa evropskom, demokratskom i naprednom buducnošću”.

“Divimo se napretku koji je Kosovo ostvarilo u ovih prvih pet godina nezavisnosti i drago nam je da zajedno sa vama radimo na što većim dostignućima iducih godina”
, navedeno je u telegramu američkog predsednika.

(Novi Magazin)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.