Ništa od novog tarifnog sistema za električnu energiju

Kako se navodi u saopštenju, javna rasprava o novom tarifnom sistemu odložena je pošto uredbom o energetski zaštićenom kupcu koju bi trebalo da usvoji Vlada Srbije, nisu obuhvaćena domaćinstva koja se greju na struju.

"Javne konsultacija o Metodologiji za određivanje cena električne energije za javno snabdevanje odlaže se dok se ne omogući odgovarajuće rešenje za taj deo potrošača električne energije", navodi se u saopštenju.

Nov tarifni sistem trebalo bi da donese promene u odnosu između više dnevne i niže noćne tarife, kao i u granici crvene tarife, odnosno broja potrošenih kilovata za koje će se naplaćivati najviša cena struje.

Prema navodima medija, predlog novog tarifnog sistema predviđao je da noćna niža tarifa u crvenoj zoni umesto dosadašnja četiri puta, bude jeftinija od dnevne tri puta.

Trebalo je da bude predloženo i da se u najskuplju crvenu tarifu, umesto sa 1.600 kilovat sati, ulazi sa mesečnom potrošnjom od 1.200 kilovat sati.

Prema važećem tarifnom sistemu za dvotarifna brojila, cena kilovata u zelenoj zoni (potrošnja do 350 kilovat sati mesečno) je pet dinara u višoj, a 1,25 dinara u nižoj, noćnoj tarifi.

Između 350 i 1.600 kilovat sati potrošnje (plava zona) jedan kilovat sat se naplaćuje 7,52 dinara u višoj i 1,88 dinara u nižoj tarifi, a u potrošnji iznad 1.600 kilovat sati mesečno (crvena zona) jedan kilovat sat košta 15,04 dinara u višoj, odnosno 3,76 dinara u nižoj tarifi.

Sve cene struje za domaćinstva su bez uračunatih 20 odsto poreza na dodatu vrednost (PDV).

Uredba o energetski zaštićenom kupcu, koja je prema najavama iz Ministarstva enegetike Srbije, spremna i čije se usvajanje očekuje za desetak dana, omogućava da socijalno ugroženi dobiju određene količine struje i gasa besplatno.

Nezavisno od izmene tarifnog sistema, u Srbiji se očekuje i povećanje cene struje za oko 10 odsto.

Pogledajte još