Odluka na Vidovdan: Srbija dobija datum za početak pregovora sa EU?

0

Vidovdan će ove godine biti značajan za Srbiju, ali u smislu da će se tada definitivno znati da li Srbija ima datum za početak pregovora sa EU.

Nove runde dijaloga Beograda i Prištine u martu trebalo bi da donesu konkretan napredak, koji će biti poslednji test pred izveštaj Evropske komisije.

Rokovi za Srbiju su jasni, na osnovu izveštaja evropske komisije u aprilu, 28. juna će države članice Unije odlučiti o datumu, poručuje šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer.

Dežer je na konferenciji za novinare u Beogradu povodom prvog seminara Regionalne akademije za demokratiju (RAD), upozorio i da nema mnogo vremena za ispunjavanje postavljenih uslova.

“Ne može sve biti rešeno preko noći, ali važno je da do 16. aprila (kada će Evropska komisija podneti izveštaj o napretku), steknemo osećaj da stvari idu u dobrom pravcu i da se postiže napredak”, navodi Dežer.

Kada je reč o procesu reformi, Brisel očekuje napredak i u reformi javne uprave i pravosuđa, borbi protiv korupcije, antidiskriminaciji, zaštiti manjina i drugim pitanjima, dodao je Dežer.

(B92, agencije)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.