Revizori podneli prijave protiv Kusturice, Mrkonjića, Bajatovića ...

Predsednik DRI Radoslav Sretenović objašnjava da su podneta 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 28 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava.

Sretenović je rekao da je tim prijavama obuhvaćeno 319 lica, a odnose se na nepravilnosti koje su državni revizori utvrdili u kontroli finansijskih izveštaja budžetskih korisnika u 2011. godini.

Prema njegovim rečima, najčešće su kršeni zakoni o budžetskom sistemu, javnim nabavkama, o radu i Zakon o planiranju i izgradnji.

U Sektoru za reviziju budžeta i budžetskih fondova, DRI je podnela 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 odgovornih lica u ministarstvima, upravama, direkcijama i fondovima.

Prekršajne prijave su podnete i protiv ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i bivših ministara kulture Nebojše Bradića i Predraga Markovića. Najviše prijava podneseno je protiv odgovornih lica u Ministarstvu spoljnih poslova – između ostalih, i protiv ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca, bivšeg ambasadora Srbije u Belgiji Radomira Diklića, i nekadašnje ambasadorke Srbije u Italiji Sande Rašković Ivić.

U Sektoru za reviziju javnih preduzeća, privrednih društava i drugih pravnih lica koje je osnovao ili ima učešće u kapitalu ili u upravljanju korisnik javnih sredstava, podneto je osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 10 prijava za privredni prestup protiv 45 odgovornih lica u javnim preduzećima i privrednim društvima.

Prijave su, između ostalih, podnesene i protiv direktora Parka prirode Mokra Gora Emira Kusturice i dirketora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

U Sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, DRI je podnela 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 116 odgovornih lica u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i apotekama, odnosno domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju apoteku. Prekršajna prijava je podneta i protiv nekadašnjeg direktora RZZO Aleksandra Vuksanovića.

Sektoru za reviziju budžeta lokalnih vlasti podneto je stotinu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava protiv 125 odgovornih lica u opštinama i gradovima.

Prekršajne prijave podnete su protiv tadašnjih predsednika opština, odnosno gradonačelnika Pančeva, Požarevca, Valjeva, Požege, Subotice, Despotovca, Sremske Mitrovice, Alibunara, Bačkog Petrovca, Zrenjanina, Bajine Bašte, Novog Pazara, Surdulice, Užica, Čačka, Pirota i Vranja.

Celokupan spisak prijava koje je podnela DRI objavljen je na sajtu te institucije www.dri.rs.

B92, Beta

Pogledajte još