Srbin glavi diler u Rusiji - rekordna cena kokaina

Kako ruske vlasti navode, grupa je za kratko vreme ostvarila monopol i „demonstrirala rekordno visoku cenu kokaina u Rusiji u odnosu na SAD i Evropu“.

- Hapšenjem Savkića uspešno je okončana dvogodišnja istraga o grupi koja je u saradnji sa kolumbijskim narko-kartelom uspela da za kratko vreme podigne malopodajnu cenu kokaina na takozvanom uličnom tržištu Federacije na 250 dolara po gramu, što je za 20 odsto više nego i u Evropi i u Americi. S druge strane, Savkićeva grupa je kilogram u Latinskoj Americi plaćala oko 2.000 dolara - navodi se u izveštaju „Rezultati međunarodne operacije protiv droge“, prenosi Alo.

Ruska policija je, u istragu uključila i policiju Ekvadora jer je Savkić, rodom iz Smederevske Palanke, pod lažnim imenom skoro deceniju nastanjen u Salinasu u toj južnoameričkoj državi, ali i beogradsku kancelariju Interpola, kao i kancelarije Litvanije, Nemačke i Španije i nekoliko bivših jugoslovenskih republika.

On je nedavno uhapšen na aerodromu u glavnom gradu Ekvadora, gde je sleteo iz Gvajakila, a Rusi su već predali tamošnjim vlastima dokumentaciju za ekstradiciju jer su za Savkićem raspisali Interpolovu poternicu. Istraga je počela 17. novembra 2011, kada je otkriveno pet kilograma kokaina na brodu „Jesenji vetar“. koji je doplovio u ruske vode iz Ekvadora. Tada su uhapšeni dvojica ukrajinskih mornara i dvojica Srba koji su čekali robu na kopnu.

Kasnije je utvrđeno da je grupa koristila trasu Gvajagil - Puerto Bolivar - Sankt Peterburg i u šverc brodovima, osim velikog broja pomoraca iz zemalja bivše Jugoslavije, uključila i ruske pomorce. Naročito im je pogodovalo to što iz ekvadorske luke Puerto Bolivara kreće čak oko 80 odsto ukupnog uvoza banana u Evropu.

- Uglavnom su veće količine kokaina bacali u vodu pre nego što bi brod uplovio u samu luku, dok su na brodovima među bananama ostajale manje količine. Grupa je zapravo u laboratoriji osmislila izvesnu haj-tek hemijsku metodu prikrivanja robe - navode ruski istražni organi.

Alo

Pogledajte još