Srbija: Penzioneri izdržavaju decu i unuke

Problem je višedecenijski jedan od glavnih uzroka je pad nataliteta, a jedino rešenje vide u rastu broja zaposlenih

Iako je teško poverovati, s obzirom na mala primanja, penzioneri su postali ekonomski stub porodice. Često izdržavaju ne samo decu nego i unuke.

Zvanična statistika pokazuje da milion i osamsto hilljada penzionera izdržava oko 3 miliona stanovnika Srbije, a da trećina ukupne potrošnje dolazi upravo od penzija.

One su, kaže ekonomista Miroslav Zdravković, najveći izvor socijalne stabilnosti u zemlji.

"Mi smo specifična zemlja uz bih da zahvaljujući tome što ljudi žive sa roditeljima koji su u penziji, imamo socijalno najstabilnije društvo, i to vučemo još od sankcija. Penzioneri zapravo finansiraju ne samo nezaposlene, nego i članove domaćinstva, decu koja rade"

U ministarstvu rada i socijalne politike svesni su problema, i ukazuju da čitav niz opština u Srbiji u kojima je stala proizvodnja, živne 2 puta mesečno i to kada legne penzija, koja je jedini redovan izvor prihoda pored plata zaposlenih u državnom sektoru

Zapošljavanje je najbolja mera socijalne politike, a država nastoji da pokrene rad i investicije, bez kojih nema privrednog oporavka .

Redovnost penzija je u direktnoj vezi sa privrednom aktivnošću, sa većim brojem zaposlenih koji redovno plaćaju invalidsko i penziono osiguranje., doprinosi za sada pokrivaju samo jednu polovinu rashoda za penzije, dok se druga polovina obezbeđuje direktno iz opštih prihoda države, što opterećuje državnu kasu i stvara dodatne gubitke.

Izvor: B92

Pogledajte još