NBS i dalje brani kurs dinara

Narodna banka Srbije će braniti kurs dinara od prevelikih kretanja, a devizni kurs će se formirati mnogo slobodnije nego ranije, izjavio je guverner NBS Radovan Jelašić na sastanku sa privrednicima i bankarima u Privrednoj komori Srbije. Jelašić je govorio o prodaji deviza proteklih par godina i naglasio da je za prvih šest meseci 2006. godine NBS učestovovala u prodaji deviza sa 31 odsto. 
Tražnja za devizama u januaru bila je povećana, a prema rečima guvernera sada se priliv deviza polako povećava. Tema skupa bile su mere koje NBS preduzima u poboljšanju izvoza. Guverner je rekao da je uvoz porastao 17 odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Jelašić je naglasio da je zadatak NBS da obezbedi dodatne instrumente kako bi kurs išao ka apresijaciji i da privrednici treba da povedu računa prilikom poslovnih aranžmana. 
Jelašić je izrazio nadu da će pozitivna inflacija u junu biti nastavljena i u narednim mesecima ove godine. Na skupu je naglašeno da povećanje kursa utiče i na inflaciju a Jelašić je izjavio da iz NBS nije bilo tvrdnji da će inflacija biti jednocifrena, ali da je zadatak Centralne banke da podrži namere Vlade u održavanju što niže inflacije. Odgovarajući na pitanja privrednika, guverner je rekao da prodaja državnih štednih zapisa po stopama nižim od inflacije ima smisla jer kupci nikada ne znaju kolika će biti promena kursa. On je kritikovao predlog o povećanju cene evra i dodao da devizni kurs diktira potražnja i ponuda. Branislav Radovanović, iz HVB banke, rekao je da je prošlogodišnji deficit iznosio deset od−to BDP−a i naglasio da su prošle godine banke svakog dana kupovale deset miliona evra. Prema njegovim rečima ove godine takve potražnje nema. Sastanku u PKS su prisustvovali predsednik PKS dr Slobodan Milosavljević, kao i članovi nekoliko tela PKS, predsednici regionalnih privrednih komora i vodeći bankari. (“Pregled”)

Pogledajte još