Film Šindlerova lista ostavio traume na devojčiću glumicu

Olivija Dabrovska danas ima 24 godine, a uloga devojčice u crvenom kaputu iz 1993. godine donela joj je mnogo neželjene pažnje i godinama je traumatizovala.

"Bilo me je sramota što sam u filmu i ljutila sam se na svog oca i majku što su drugima govorili o mojoj ulozi", izjavila je ova studentkinja iz Krakova. "Ljudi su mi govorili: Ovo mora da ti je veoma važno, mora da znaš puno toga o holokaustu".

Režiseru filma Stevenu Spilbergu obećala je da neće gledati film dok ne napuni 18 godina, ali je sa 11 to obećanje prekršila. Kaže da je bila užasnuta viđenim. Jedna od scena koje su joj najteže pale bila je ona u kojoj oficir SS trupa sa svog prozora nasumično puca na žene i decu.

Olivija se danas oseća počastvovanom što je bila deo jednog ovakvog filma, ali joj je dugo trebalo da nauči kako da se nosi s tim.

Film je baziran na istinitoj priči o nacističkom industrijalcu Oskaru Šindleru, koji je spasio više od 1.200 Jevreja u vreme holokausta. "Šindlerova lista" ove godine obeležava 20. godišnjicu nastanka, a film je osvojio sedam Oskara, sedam nagrada BAFTA i tri Zlatna globusa.

Pogledajte još