Vujanović: Crna Gora i Srbija partneri

„Sa Srbijom želimo da gradimo najbliže odnose uz puno poštovanje suvereniteta i večne državnosti dve najstarije balkanske zemlje. Treba da imamo partnerstvo koje nam nalaže ne samo istorija, već i aktuelni trenutak, odnosno ekonomske i kulturne potrebe građana dve države“, kazao je Vujanović.

On je novinarima u Budvi, tokom predizborne kampanje, rekao da ga raduje što i predsednik Srbije Tomislav Nikolić gaji viđenje potrebe saradnje Crne Gore i Srbije kao dve najbliskije države i dva bliska naroda.

„Crna Gora i Srbija treba da imaju bliske, prijateljske i partnerske odnose, uz maksimalno međusobno uvažavanje“
, istakao je Vujanović.

Upitan kako komentariše to što se građani Crne Gore srpske nacionalnosti pozitivno izjašnjavaju o njemu, on je kazao da mu to prija, kao što mu prija i podrška svih građana Crne Gore, bez obzira na veru i naciju.

„Prija mi podrška građana koji se nacionalno osećaju Srbi u Crnoj Gori, jer je to potvrda državne politike koju sam zastupao prema Srbiji“, rekao je Vujanović.

On je rekao i da će njegov rival Miodrag Lekić, lider Demokratskog fronta, biti poražen u svim duelima, kako na TV suočavanju tako i na izborima 7. aprila.

Neću odgovarati na njegove uvrede. Neka mu je prosto“, naveo je Vujanović, dodajući da nije bilo razloga da ga Lekić vređa zato što je ukazao da je krajem 2005. lider Demokratskog fronta rekao da je državna zajednica sa Srbijom budućnost Crne Gore, a da je referendum nepotrebna avantura i rizik.

„Poručujem Lekiću da nikada od mene neće čuti ličnu uvredu. Pretrpio sam dosta toga i uvek sam bio ponosan na to što mogu da pretrpim, pa ću tako ovog puta pretrpeti i Lekića. On sebe predstavlja onako kako se predstavio, a ja ga pozivam da ne sluša ljude oko sebe, već da vodi pozitivnu kampanju i posebno da ne vređa ljude“, kazao je on.

Vujanović je na izbornom skupu u Budvi istakao da nema nikakvih strepnji od televizijskog duela sa Lekićem. „On će biti poražen u svakom duelu. Sa njim je lako biti u televizijskom sučeljavanju“, poručio je kandidat DPS-a.

On je izrazio uverenje u pobedu na predsedničkim izborima 7. aprila, naglašavajući da je bolji život svih građana vizija Crne Gore za koju se zalaže. Vujanović je istakao da će prioriteti njegovog izbornog programa biti unapređenju kvaliteta života, ekonomski napredak države, nastavak evropskih integracija i odlučna borba protiv kriminala i korupcije.

„Boriću se za Crnu Goru u Evropskoj uniji. Tamo nam je mesto, tamo pripadamo i tamo treba da budemo što pre. Učinili smo dosta u evropskim integracijama, a u narednom periodu uradićemo još više. Bićemo deo velike evropske porodice za bolji život svih građana Crne Gore“, naglasio je predsednički kandidat DPS-a.

Predstavnik Hrvatske građanske inicijative Ljerka Dragićević pozvala je članove i simpatizere te stranke da podrže Vujanovića na predsedničkim izborima 7. aprila.

„Pozivam pripadnike hrvatske nacionalne manjine, ali i ostale građane Crne Gore, da na izborima glasaju za Vujanovića“, istakla je Dragićević.

Ona je kazala da je Vujanović doprineo mirnom suživotu u Crnoj Gori, odnosno brinuo je o svim građanima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Podršku Vujanoviću ranije su saopštili albanske nacionalne partije i Bošnjačka stranka.

Državna izborna komisija ranije je potvrdila kandidature Vujanovića i lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su zakazani za 7. april, a u izbornoj trci, ukoliko sakupi dovoljna broj potpisa podrške, učestvovaće i predstavnik Pozitivne Crne Gore Rade Bojović.

Ovo će biti šesti predsednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Kako je ranije saopšteno iz Državne izborne komisije, predsednički izbori koštaće tu državu oko 1,2 miliona evra, od čega je 800.000 evra predviđeno za sprovođenje izbora, a 400.000 evra za izbornu kampanju.

(B92)

Pogledajte još