Dečaku (13) šest sati vadili tumor iz glave!

Nikoli Čokanjelović (13) ostvario se dečački san da igra fudbal u Barseloni, ali kada je potpisao ugovor na dve godine ustanovljena mu je dijagnoza – tumor u centru mozga, veličine pomorandže. Nakon šest sati dramatične operacije u KCS, hirurzi su ga spasli. Dan nakon intervencije, Nikola je stao na noge i obukao Mesijev dres.

Ovako složena intervencija, u kojoj je učestvovao čitav tim lekara iz tri klinike KCS, prvi put je izvedena u Srbiji. Dečaku nije otvarana lobanja, već je tumor izvađen kroz nos.

- Tokom operacije, dečak je izgubio sedam i po litara krvi – kaže prof. dr. Miodrag Rakić, direktor Klinike za neurorihurgiju.

Nikola je dugi niz godina imao problema sa nosem. Stalno mu je bio zapušen. Lekari su mislili da se radi o polipu. Igrom slučaja došao je do neurohirurga dr. Dragan Savića, koji je ustanovio da se radi o velikom tumoru.

Dva meseca su trajale pripreme kako bi se ova intervencija obavila. Operacija je počela u pola devet ujutru, a završila se u pola tri tri po podne.

- Da nismo njegovu krv koju je gubio automatski vraćali, pitanje da li bi preživeo i da li bi tuđu krv mogao da obnovi kako treba. Pritisak mu je padao. U tim momentima panika je u čitavoj sali. Bilo je pitanje da li da se zaustavi intervencija ili ne – priča Savić.

Ipak, zahvaljujući hrabrosti i umeću dr. Savića, tumor je uspešno izvađen, što je i kontrolni snimak narednog dana pokazao.

Nikola iz bolnice izlazi već u petak. Nakon toga očekuje ga dvonedeljni oporavak pa pravac na fudbalski teren u klubu Las Palmas, ekspozituri fudbalskog kluba Barselona.

- Jedva čekam da ponovo zaigram fudbal. Sada vanredno idem u sedmi razred jer još nisam naučio španski jezik. Ali od sledeće godine krenuć tamo u školu. – kaže Nikola.

(Izvor: Telegraf.rs / Blic )

Pogledajte još